Hiljade gnevnih farmera prosipalo mleko po ulicama Praga

Izvor: Blic, Beta, 12.Mar.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade gnevnih farmera prosipalo mleko po ulicama Praga

Više hiljada gnevnih farmera iz Češke i još sedam zemalja Evropske unije prosulo je danas desetine litara mleka i razbacalo žito pred ulaz luksuznog hotela Meriot u Pragu u kome boravi nadležna evropska komesarka Marijana Fišer-Bel.



Farmeri, mahom iz novih članica EU, na najvećim do sada uličnim demonstracijama zemljoradnika u Pragu, pošto Češka predsedava Uniji, bučno i burno zahtevaju da se izjednače dotacije za zemljoradnike u starim i novim članicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << već 2010. godine. Ne pristaju da se čeka tek na 2013. godinu kako je dogovoreno prilikom proširenja Unije.

Farmeri su prethodno ispred Ministarstva poljoprivrede izviždali ministra Petra Gandaloviča koji je došao da im kaže da je njihov protest izlišan, jer to što se dogovorilo pred ulazak Češke u EU 2004. ionako ne može sada da se menja. Gandalovič je prekidan zvižducima, mukanjem, bukom čegrtaljki, zatražio da farmeri radije podrže češku vladu u naporima da dogovori veće dotacije u periodu posle 2013. godine.

Farmeri su posle kratkog razgovora s komesarkom Fišer-Bel ispred Meriota kojoj su predali svoje zahteve, nastavili pohod centrom Praga do Vaclavskog trga. Tu su simbolično položili pogrebne vence pod noge konjičke statue zaštitnika češkog naroda, svetog Vaclava i tako, kako su naveli simbolično sahranili mlekarski sektor češke poljoprivrede.

Praškim ulicama sa hiljadama farmera pohodovalo je i mnoštvo krava, šarenih statua u rukama demonstranata i u obliku balona sa raznim napisima i porukama ali i četiri prave, žive. Zbog živih krava koje su zemljoradnici hodajući gradom i pomuzli, ta inače uredno prijavljena mirna demonstracija imala je probleme sa policijom.

Nije pomoglo što su prikrili identifikacione brojeve koje krave sa farmi imaju u ušima, jer je policija već prijavila slučaj državnoj Veterinarskoj upravi da farmere goni za prekršaj ili čak krivično delo zlostavljanja životnja.

Nedavno pooštreni češki zakon za zaštitu životinja pod pretnjom drakonskih kazni zabranjuje da se na demonstracije dovode žive životinje.

Na Vaclavskom trgu demonstranti prolaznicima dele kiselo mleko i mlečne prozivode jer tvrde da su otkupne cene ionako ravne običnoj milostinji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prag: Protest farmera iz Češke i 7 država EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Mar.2009

Više tisuća gnjevnih farmera iz Češke i još sedam zemalja Evropske unije prosulo je danas desetine litara mlijeka i razbacalo žito pred ulaz luksuznog hotela Merriot u Pragu u kome boravi nadležna evropska povjerenica Marijana Fisser-Bel. Na najveći ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.