Kraj konflikta - kad se jermenske trupe povuku FOTO

Izvor: B92, 03.Okt.2020, 16:13

"Kraj konflikta - kad se jermenske trupe povuku" FOTO

Beograd -- Otpravnik poslova u ambasadi Azerbejdžana u Srbiji Elnur Gulijev izjavio je da je prošlo vreme za mirovne pregovore sa Jermenijom oko Nagorno Karabaha.

"Konflikt će biti okončan kada se jermenske trupe povuku", kaže Gulijev za Tanjug.

Prema njegovim rečima, 30 godina od početka konflikta, kada je Nagorno - Karabah samoproglasio nezavinost od Azerbejdžana, bilo dovoljan period za mirovne pregovore.

"Što je mnogo, mnogo je", rekao je Gulijev.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na pitanje šta praktično znači stav koji je izneo, Gulijev je naglasio da su već usvojene četiri rezolucije Saveta bezbednosti, koje zahtevaju hitno i bezuslovno povlačenje jermenskih trupa iz Nagorno Karabaha i sedam pridruženih regiona.

"Reč je o međunarodnom pravu i Jermeni moraju da sprovode međunarodno pravo, odnosno rezolucije Saveta bezbednosti. U nekim slučajevima rezolucije SB se sprovode za samo nekoliko dana, ako ne i sati, ali u našem slučaju to je ostalo na papiru toliko godina", kaže Gulijev i još jednom naglašava da je kraj konflikta moguć samo ako Jermenija okonča "okupaciju azerbejdžanskih teritorija".

Na pitanje da li će oni ipak sesti za pregovarački sto, ako dođe do toga, on je ponovio da je 30 godina bilo dovoljno za mirovne pregovore.

"Danas je hrabra vojska Azerbejdžana jedini pregovarač sa Jermenijom", kaže azerbejdžanski diplomata.

"Sukob će trajati sve dok Jermenija ne okonča okupaciju azerbejdžanskih teritorija. Ono što čini Azerbejdžan je zasnovano na međunarodnim pravom i sve odbranbene mere azerbejdžanske vojske su zasnovane na Povelji UN, član 51, odnosno odbranu građana, civila i teritoriju", naglašava otpravnik poslova Azerbejdžana u Srbiji.

Na pitanje da li je novi konflikt oko Nagorno Karabaha posledica nečinjenja međunarodne zajednice u rešavanju ovog spora, on je kazao da se međunarodna zajednica različito ophodi po ovom pitanju.

"Četiri rezolucije koje ne poštuju Jermeni zapravo pokazuju da međunarodna zajednica nije zainteresovana i ne čini nikakav pritisak na Jermeniju kako bi sproveli rezolucije UN", odgovara on.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je, objašnjava on, na nedavnoj, 75. sesiji Generalne skupštine UN upozorio na nove ratne provokacije Jermenije.

"Međunarodna zajednica nije izvršila pritisak na Jermeniju da sprovede četiri rezolucije i realizuje bezuslovno i hitno povlačenje jermenskih trupa sa međunarodno priznate azerbejdžanske teritorije", kaže Gulijev.

Kako objašnjava, Minska grupa koja se bavi pregovorima zapravo nije bila efikasna u kreiranju bilo kakvog uspeha u procesu pregovora.

Gulijev ističe da je turska podrška Bakuu samo moralna.

"Turska na taj način podržava međunarodno pravo koje kaže da su Nagorno Karabah i sedam pridružena regiona, okupirani od Jermenije, međunarodno priznate teritorije države Azerbejdžan.

Upitan da li strepe od nastavka ratnih dejstava na duži rok, on kaže da u njegovoj zemlji postoji političko i društveno jedinstvo u borbi protiv jermenske agresije.

"Azerbejdžanska vojska je veoma dobro opremljena i hrabra i sve će učiniti kako bi okončala jermensku okupaciju. Naša vojska brani svoju teritoriju. Ono što radimo je u okvirima naše međunarodno priznate teritorije. Mi nemamo nikakve teritorijalne pretenzije protiv bilo koje zemlje, uključujući Jermeniju", poručuje Gulijev.

On takođe podseća da je konflikt u Nagorno Karabahu počeo kada su stanovnici tog regiona proglasili nezavisnost od Azerbejdžana, a nakon toga se ujedinili sa Jermenijom, i dodaje da je to početna tačka ovog konflikta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

JERMENSKI PREMIJER O MOGUĆNOSTI ANGAŽOVANJA RUSKIH MIROVNJAKA: "O tome samo u okviru Minske grupe"

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Okt.2020

Rusija i Jermenija su uspostavile snažnu saradnju u sferi bezbednosti..Jermenski premijer Nikol Pašinjan govorio je u intervjuu za TV "Al Džazira" o mogućnosti angažovanja ruskih mirovnjaka u regionu Nagorno-Karabaha. Kako kaže, to je pitanje za Minsku grupu OEBS...Upitan da li bi želeo da vidi...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.