Kraj! Prekinuti razgovori o Albaniji i Severnoj Makedoniji

Izvor: B92, 18.Okt.2019, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj! Prekinuti razgovori o Albaniji i Severnoj Makedoniji

Brisel -- Evropski lideri su jutros prekinuli razgovore, a da nisu postigli dogovor o eventualnom početku pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Odluka je izostala uprkos celonoćnim dramatičnim rezgovorima ali i upozorenjima da bi odbijanje narušilo reputaciju EU i dovelo u opasnost region Zapadnog Balkana.

Skoplje i Tirana su očekivali zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU, što je proces koji traje godinama. Posebno Severna MAkedonija koja je čak pristala i na promenu imena nakon postizanja sporazuma s Grčkom. Više evropskih zvaničnika tada je jasno stavilo do znanja da bi ta zemlja trebalo da se "nagradi" pristupnim pregovorima.

Međutim, sada Evropska komisija, koja vodi te pregovora, tvrdi da u obe zemlje ispunile sve uslove za dobijanje datuma za početak pregovora.

Evropski lideri su obećali da će odluku o Severnoj Makedoniji i Albaniji doneti do kraja oktobra ali su razgovori do jutros bili bezuspešni.

Francuski predsednik Emanuel Makron odbija prijem novih članica dok se procedure za proširenje EU ne poboljšaju, dok se Holandija protivi kandidaturi Albanije i osporava ocene Evropske komisije.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Briselu drama zbog Makedonije, ostavka Zaeva lebdi u vazduhu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2019

Lideri EU prekinuli su rano jutros razgovore bez sporazuma o tome da se pokrenu pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom za članstvo u Uniji, a dogovoreno je da se odluka o tome donese do kraja oktobra. Italijanska novinska agencija Ansa objavila je, pozivajući se na diplomatske izvore Evropske...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Fajon: Francuska igra prljavu političku igru

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Okt.2019

Poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon saopštila je da „Francuska igra prljavu političku igru“ i da je kredibilitet EU narušen zato što Severna Makedonija i Albanija u četvrtak uveče nisu dobile zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora sa EU. Fajon je istakla da je „veoma razočarana“...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

"IT'S NOT YOU, IT'S US" Evropska unija poručila Albaniji i Severnoj Makedoniji da nastave da se nadaju

Izvor: Blic, 18.Okt.2019

Šef Evropskog saveta Donald Tusk, rekao je da su Albanija i Severna Makedonija učinile sve što je od njih traženo, ali nažalost i dalje nema dogovora među zemljama EU o početku procesa pregovora sa njima.

Nastavak na Blic...

Severna Makedonija i Albanija: Progutali "knedlu" s imenom, a datuma nema

Izvor: Radio 021, 18.Okt.2019

Ovo je „istorijska greška" i „građani su sa pravom nezadovoljni, poruke su čelnika EU, nakon odluke da Skoplje i Tirana ne dobiju zeleno svetlo iz Brisela...Getty ImagesSeverna Makedonija i Albanija opet nisu dobile datum za početak pregovora sa Briselom..Odluka Evropske Unije da Severnoj Makedoniji...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.