Kraj Marša za pravdu protestom u Istanbulu

Izvor: B92, 09.Jul.2017, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj "Marša za pravdu" protestom u Istanbulu

Istanbul -- Lider turske opozicione Republikanske narodne partije Kemal Kiličdaroglu okončaće 25. dnevni "Marš za pravdu", od Ankare do Istanbula, protestom u Istanbulu.

Kiličdaroglu je započeo marš dugačak 450 kilometara 15. juna, nakon hapšenja poslanika iz njegove partije u junu, a cilj marša je protest zbog masovnog progona ljudi koji su navodno povezani sa terorističkim grupama, a nakon pokušaja državnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << udara u julu prošle godine, prenosi AP.

Tokom marša, Kiličdaroglu se pridružilo desetine hiljada ljudi, koji su uzvikivali "Pravo, zakon, pravda".

Prema rečima organizatora, marš izražava "kolektivnu, nestranačku želju za nezavinim i fer pravosudnim sistemom", za koji tvrde da ne postoji u Turskoj.

Vlada je optužila Kilčdaroglua da je tokom protesta podržavao terorističke grupe, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je kazao da on krši zakon pokušajem da utiče na pravosuđe.

Kako se navodi, Kilčdaroglu planira da poslednja tri kilometra marša sam prepešači.

AFP navodi da se očekuje da se na protestu pojavi desetine hiljada ljudi, kao i da bi to mogao da bude najmasovniji protest u tom gradu od 2013. godine a protiv Erdoganove vlasti.

Protest će se održati nedaleko od zatvora u Istanbulskom kvartu Maltep, a agencija navodi da je u tom delu grada postavljena bina iznad koje stoji transparent "pravda".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Opozicioni lider u Turskoj završava protestni "Marš za pravdu"

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Jul.2017

Lider najveće turske opozicione Republikanske narodne partije Kemal Kiličdaroglu ušao je u finalnu fazu "marša za pravdu" od Ankare do Istanbula u znak protesta zbog hapšenja opozicionog poslanika. Kiličdaroglu je krenuo u marš od Ankare do 450 kilometara udaljenog Istanbula u znak protesta zbog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.