Koštunica: Nikolić potrebniji u javnom životu, a ne u bolnici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2011, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Nikolić potrebniji u javnom životu, a ne u bolnici

BEOGRAD -

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica posetio je danas u bolnici lidera naprednjaka Tomislava Nikolića, kome je poručio da je u ovim prilikama potreban kao aktivan političar a ne u bolnici.

"Savetovao sam ga i to je moje najdublje uverenje da je Nikolić u ovim prilikama potreban kao aktivan i delatan političar u Srbiji, u njenom javnom životu, a ne u bolnici", rekao je Koštunica novinarima pošto je posetio lidera naprednjaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa kim je razgovarao nepun sat.

Žandarmerija štiti RTS

Pristalice Srpske

napredne stranke (SNS) i Nove Srbije (NS), sa predsednikom

stranke Veljom Ilićem, okupili su se ispred zgrade

Radiotelevizije Srbije (RTS) u Beogradu koju štite

pripadnici žardanrmerije u opremi za razbijanje

demonstracija.

Na performansu "Gnevnik", kako se očekuje, govoriće zamenik

predsedsednika SNS Alaksandar Vučić.

Okupljeni duvaju u vuvuzele i pištaljke, A Takovska ulica

je zatvorena za saobraćaj.

Lider DSS je naveo da je razgovor sa Nikolićem bio otvoren, prijateljski i odgovoran i da su govorili o krizi kroz koju Srbija prolazi u poslednje vreme.

Koštunica je rekao da je Nikoliću poželeo da se "sve što pre vrati tamo gde je bilo do pre neki dan" ne želeći da iznosi detalje razgovora.

Ilić: Odbijanjem tečnosti Nikolić ugrožava život

Lekarski konzilijum koji leči predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića apelovao je danas na njega da prestane da odbija da uzima tečnost jer mu to ozbiljno ugrožava život, rekao je danas lekar Ljubomir Ilić.

Lekar je novinarima u privatnom Kliničko-bolničkom centru u Novom Beogradu rekao da lider naprednjaka nastavlja štrajk i glađu i žeđu, ali da ga neuzimanje tečnosti životno ugrožava.

Ilić je dodao da štrajk glađu može da se odvija i da ne ugrožava život Nikolića, za razliku od odbijanja tečnosti.

Prema njegovim rečima, lider naprednjaka koji štrajkuje glađu i žeđu pet dana je iznuren i svaki dan gubi po jedan kilogram, te je do sada izgubio pet kila.

"Ulažemo velike napore da korigujemo uočeni disbalans vode i elektrolita. Intravenskim putem Nikolić i dalje odbija da unese i najosnovnije lekove", rekao je Ilić.

Trenutno je u poseti kod predsednika SNS lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica.

Ranije danas, član konzilijuma Beogradskog kliničko-bolničkog centra Reik Huskić izjavio je danas da je stanje lidera Srpske napredne stranke posle terapije stabilno, ali da on i dalje ne pristaje da uzima hranu i tečnost.

Huskić je novinarima rekao da je Nikolićevo "fiziološko stanje stabilno", a da se u skladu sa medicinskim pravilima infuzijama nadoknađuje nedostatak tečnosti koja je potrebna njegovom organizmu.

"Laboratorijski nalazi upućuju na neophodnost kontinuiranog praćenja, jer su se juče ispoljila znatna odstupanja od normalnih nalaza", rekao je Huskić.

Prema njegovim rečima, analizama su ustanovljene nepravilnosti u vezi sa elektrolitima koji regulišu rad mnogih organa, a uz zalaganje internista ta odstupanja su korigovana.

Ambasador Ruske federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin došao je danas pre podne u posetu lideru Srpske napredne stranke (SNS) Tomislavu Nikoliću, koji štrajkuje glađu i žeđu.

Nekoliko desetina pristalica SNS pozdravilo je Konuzina jakim aplauzom.

Tim povodom predsednik Nove Srbije Velimir Ilić očekuje da će poseta ruskog ambasadora biti pomak ka posredovanju da se, kako je rekao, predsednik Srbije Boris Tadić "urazumi i prihvati ono što je i sam predlagao - izbore do kraja godine".

Trojica članova SNS štrajkuju glađu u Sremskim Karlovcima

Trojica članova Srpske napredne stranke (SNS) iz Sremskih Karlovaca počeli su danas štrajk glađu, u znak podrške lideru te partije Tomislavu Nikoliću, koji peti dan štrajkuje glađu i žeđu, tražeći parlamentarne izbore.

U štrajk glađu stupili su predsednik Opštinskog odbora SNS Sremski Karlovci Mijodrag Ćirković, kao i članovi stranke Slobodan Tepavac i Stevo Lalović, navodi se u saopštenju SNS.

Ilić je novinarima, posle posete koalicionom partneru, rekao da je Nikolić veoma uporan u štrajku glađu, ali da ga čudi "da predsednik Srbije ne reaguje".

"Trebalo bi da ovaj problem prevaziđemo što pre jer dolazi Uskrs i ne bi smeli celu naciju da dovedemo u stanje da razmišlja o Nikolićevim bolničkim izveštajima".

Stoga Nikolić smatra da će razum pobediti i da će "Tadić popustiti i naći dogovor o izborima".

Vučić: Nikolić ne odustaje od štrajka

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je danas da lider te stranke u ovom trenutku ne namerava da prekine štrajk glađu i žeđu, iako naprednjaci to žele kako ne bi dodatno ugrozio svoje zdravlje.

Vučić je na konferenciji za novinare poručio da će SNS, ukoliko se Nikolićevo zdravlje bude dodatno pogoršalo, biti prinuđena da "pozove celu Srbiju u Beograd" između Uskrsa i 1. maja.

"Mi njegove razloge razumemo, ali ga molimo zbog njegovog zdravlja, SNS i Srbije da prekine štrajk... Nadam se da mu je mnogo važnije šta mislimo mi, nego DS, jer oni bi ga ostavili da umre. Pošto bi voleli da umre, nadam se da im to neće učiniti", rekao je Vučić.

Upitan da li Nikolić namerava da prekine štrajk, Vučić je rekao "nadam se da da, ali plašim se da ne".

Zamenik predsednik SNS je osudio nastojanja da se Nikolić diskredituje posredstvom medija, i istakao da je u Srbiji od nedelje nastala potpuna cenzura.

Dačić pozvao lidera SNS da prekine štrajk

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je danas lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića da prekine štrajk i da se vrati na politički front borbe.

Dačić: Da sam Tadić, odmah bi raspisao izbore

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da bi odmah raspisao vanredne parlamentarne izbore da je na mestu predsednika Srbije Borisa Tadića, jer se namerno stvara utisak da se vlast plaši izbora.

"Mislim da ovo poigravanje i licitacija sa datumom dovodi do toga da ispada da se predsednik Tadić plaši izbora. Znam kako je (Slobodan) Milošević radio, kad god je neko tražio izbore, on je rekao: 'Evo vam izbori', i pobedio je. Ja bih tako uradio", izneo je Dačić svoj lični stav u Sava centru.

Dačić je agenciji Beta precizirao da se namerno stvara utisak da se Tadić i vlast plaše izbora i da bi njemu, upravo zbog tog licitiranja i stvaranja pogrešnog utiska "došlo da uradi kao Milošević", raspiše izbore i pobedi na njima.

"Ali i kada bi Tadić raspisao izbore, onda bi verovatno oni koji ih zahtevaju imali ponovo nešto protiv, jer bi se možda time ugrozile evropske integracije", kazao je Dačić.

"Pozivam Nikolića da se vrati na politički front borbe. Mislim da je za sve nas važna politička stabilnost", rekao Dačić.

Prema Dačićevim rečima, za Socijalističku partiju Srbije prihvatljiv je bilo koji mesec za održavanje izbora, a za koji se dogovore dve najveće stranke.

"Što se nas tiče izbori mogu da se održe odmah", rekao je Dačić, ističući , međutim, da je važno da oni ne ugroze dobijanje statusa kandidata i početak pregovora o članstvu Srbije u EU.

Dačić je dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u neprestanom kontaktu sa ljudima iz SNS, u cilju očuvanja bezbednosti.

Ljajić: Nikolićev štrajk pogrešan potez

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je danas da je štrajk lidera naprednjaka Tomislava Nikolića pogrešan potez u političkom smislu za naprednjake, kao i za Srbija, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi.

"Ovo je, čini mi se, igra na sve ili ništa, da se sada ili nikada dobije nešto što se traži, a to Srbiju vodi daljoj polarizaciji, konfrontaciji i sukobljavanjima", rekao je Ljajić.

On je izrazio zabrinutost i, kako je rekao, ljudsko saosećanje za zdravstveno stanje Nikolića i u tom smislu, precizirao je, da odvaja politički aspekt te priče.

Ljajić je ukazao da je Srbiji u ovom trenutku potrebna politička stabilnost do koje se jedino može doći dogovorima pregovorima i razgovorima.

"Izbori nisu jedina tema o kojoj treba da razgovaraju vlast i opozicija već postoji čitav niz tema oko kojih treba postići saglasnost i konsenzus vlasti opozicije", kazao je Ljajić koji je lider Socijaldemokratske partije Srbije.

On smatra da nijedan štrajk ne može rešiti sve probleme niti da to mogu učiniti izbori, a da smena vlasti sama po sebi ne znači da će situacija biti bolja.

Ljajić je rekao da bi trebalo uspostaviti oblik ponašanja koji je utemeljen na permanentnom dijalogu vlasti i opozicije jer, kako je rekao, veruje da bi takav politički dijalog bio izlaz iz pat pozicije u kojoj smo se svi zajedno našli.

U parlamentu i danas o štrajku Nikolića

Štrajk glađu Tomislava Nikolića izazvao je i danas u parlamentu oštru polemiku poslanika naprednjaka, Nove Srbije i radikala, pošto su poslanici SRS ponovo nazvali njegov vid protesta - farsom.

Na to su poslanici SNS i NS negodovali što predsedavajuća sednicom dopušta, kako su ocenili, zloupotrebu rasprave.

Lider NS Velimir Ilić naveo je da je izlaganjem poslanika SRS prekšen Poslovnik o radu parlamenta i kritikovao predsedavajuću Gordanu Čomić što je dozvolila da "poslanici na sednici pričaju kome šta padne na pamet".

"Na šta to liči? Sramota je pričati o tim stvarima u parlamentu na takav način. To je najveća bruka od kada sam u parlamentu. Pričajte o Nikoliću kada bude u parlamentu", rekao je Ilić i revoltiran napustio skupštinsku salu, ne sačekavši obrazloženje Čomićeve da Poslovnik ipak nije prekršen.

Poslanik SRS Vjerica Radeta uzvratila je da je "najveća bruka i sramota" to što je "DS dozvolila da u Skupštini Srbije sedi nešto što se zove SNS", koja, naglasila je, nije učestvovala na poslednjim izborima.

Štrajk lidera naprednjaka bio je tema i van skupštinske sale, gde je Ilić novinarima rekao da je krajnje vreme da predsednik Srbije Boris Tadić sutra, uoči uskršnjih praznika, reaguje - raspiše izbore do kraja godine i tako, kako je naveo, okonča agoniju.

"Tadić treba vrlo ozbiljno da razmisli o ovome i da donese odluku da se izbori raspišu do kraja godine. Izbori su jedino rešenje za izlazak iz krize i Nikolić na tome insistira", ponovio je Ilić i upozorio da zbog novonastale nestabilnosti u zemlji neće dobiti status kandidata za članstvo u EU, te da stranke u Srbiji zbog toga ne treba da se ponašaju osiono i da se međusobno napadaju.

Na pitanje da li će pričešćem, koje je Nikolić najavio za sutra, biti okončan Nikolićev štrajk, Ilić je rekao da misli da lider naprednjaka neće odustati od daljeg štrajka glađu.

DSS, prema rečima poslanika Miroslava Petkovića, kao jedini izlaz iz situacije u kojoj je država vidi momentalno raspisivanje parlamentarnih izbora i izbor nove vlasti, budući da aktuelna nije u stanju da zemlju izvuče iz krize.

Petković je novinarima rekao da je nedopustivo da se Nikolićevim vidom političkog protesta neko podsmeva i poigrava, jer je to njegova lična odluka.

On je dodao da se DSS, zajedno sa ostalim opozicionim strankama, zalaže za raspisivanje izbora, ali i da za sada neće učestvovati u protestima koje organizuju naprednjaci.

Ko će pričestiti Nikolića?

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić sutra će se pričestiti, u KBC na Novom Beogradu, izjavio je danas njegov zamenik Aleksandar Vučić.

Ko će ga pričestiti - u ovom trenutku nije poznato.

U SNS ne znaju odgovor na to pitanje, a u Srpskoj patrijaršiji Tanjugu je rečeno da takav zahtev nisu dobili.

Upitan ko će pričestiti Nikolića, Vučić je Tanjugu rekao da "ne zna" i da "ne vidi zašto je to uopšte važno".

U crkvenim krugovima kažu da Nikolića može da pričesti bilo koji sveštenik, nezavisno kog je ranga u hijerarhiji SPC - bilo da ga je on sam odabrao ili da službuje na parohiji na kojoj lider naprednjaka stanuje.

Patrijarh Irinej je drugog dana Nikolićevog štrajka, u nedelju, Tanjugu rekao da odbijanje hrane i vode nije hrišćanski gest i da je Nikoliću uputio poruku sa pozivom da prekine štrajk.

Istog dana Nikolića je NA KBC-u na Novom Beogradu posetio vladika bački Irinej, a iz Mitropolije crnogorsko primorske su demantovali da je mitropolit Amfilohije podržao Nikolića u štrajku glađu i žeđu.

Nikolić je prilikom jučerašnjeg razgovora s novinarima zamolio patrijarha Irineja da mu oprosti što, kako je rekao, "rigoroznije posti".

"Nisam samoubica, a nisam ni odlučio da istupim iz SPC. Ovo je moj post, a u četvrtak ću da se pričestim", rekao je Nikolić i dodao da on ne može da se ljuti na njegovu svetost, već da patrijarhu treba objasniti šta je cilj njegovog štrajka.

SPC ne dopušta post tokom koji podrazumeva uzdržavanje od svake hrane i pića, ukazuju poznavaoci crkvenog života.

Istovremeno, oni ukazuju na to da pričest podrazumeva uzimanje hleba i vina, što bi bio prekid štrajka glađu i žeđu.

Analitičari religije Živica Tucić i Mirko Đorđević su saglasni da je u slučaju Nikolićevog štrajka glađu i žeđu sve dileme rešio patrijarh Irinej izjavom da "mučenje tela nije hrišćanski".

Oni smatraju da je Nikoliću teško pala poruka patrijarha Irineja, koji je ceo problem "dobro posadio", nakon čega je lider naprednjaka rekao da je reč o "strožijem postu" i da će uslediti pričest.

"Patrijarh je rekao ono što je jedino teološki ispravno", rekao je Tucić Tanjugu i dodao da se, čak, i u slučaju tzv "suhog jedenja" tokom najstrožih dana posta, drazumeva uzimanje hleba i vode, pa makar i nakon samo večernjeg bogosluženja.

Tucić je naveo i da, nakon svakog posta, dolazi pričest, kada se uzima "hristovo telo (hleb) i hristova krv (vino).

Pre pričesti, kazao je on, obavezno je ispovedanje, a na svešteniku je da proceni da li je bilo koji vernik dostojan pričesti ili ne.

Đorđevih je ocenio da je Nikolićev štrajk glađu i žeđu imao neobične obrte, jer kada ga je najavio rekao je da to čini kao "pravoslavac i hrišćanin".

"Uzdržavanje od svake hrane i pića se ne može smatrati postom, pa ni najstrožim koji hrišćanski vernici prihvataju kao duhovnu disciplinu", kazao je Đorđević.


Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Vojislav Koštunica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.