Kobane posle ID - grad duhova

Izvor: B92, 31.Jan.2015, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kobane posle ID - grad duhova

Islamska država je priznala poraz u sirijskom gradu Kobane, a prvi izbegli stanovnici tog grada počeli su da se vraćaju.

Britanski Gardijan navodi da je u centru grada jedina “preživela” građevina Trg slobode, dok se oko njega nalaze porušeni i uništeni objekti.

“Jedna strana ulice je blokirana telima poginulih boraca Islamske države, a svuda okolo su rupe od snajperskih hitaca. Čaure su na sve strane, kao i neeksplodirane rakete”, navodi se u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izveštaju.

Proglas pobede kurdskih snaga stigao je iznenadno, a gubitak Kobanea je ogroman gubitak za Islamsku državu, koja je do sada uspela da osvoji gotovo svako naselje koje je napadala.

“Nema reči koje bi opisale kako je kada dođete u porušeni grad u kome ste nekada živeli”, navodi Šamsa Šahinzada, arhitekta koja je pobegla iz Kobanea nekoliko dana pre upada džihadista.

Zvaničnici su naveli da je više od polovine grada potpuno uništeno. Čitavi blokovi su porušeni, a čak i delovi gradova koji nisu bili na udaru nisu uspeli da izbegnu posledice eksplozija, polomljeni su prozori, razbijena vrata, nagaravljeni zidovi.

Života za sada u Kobaneu još nema, a tišinu prekidaju rafali iz obližnje baze kurdske vojske, koja je i dalje u pripravnosti.

“Bitka još nije gotova”, navodi lider lokalne vlasti Anvar Muslim.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VELIKI DAN: Kurdske snage uz pomoć američke vojske preuzele Kobane od Islamske države (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 31.Jan.2015

Kurdske snage su uz pomoć SAD i vazdušne podrške saveznika preotele sirijski grad Kobane od pripadnika Islamske države, saopštio je danas zvaničnik američke vojske, general-pukovnik Džejms Teri. Američki državni sekretar Džon Keri pozdravio je uspeh kurdskih boraca i zauzimanje Kobanea, dodajući...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.