Epohalna promena u svetu, sve se menja

Izvor: B92, 01.Maj.2023, 09:49

Epohalna promena u svetu, sve se menja

Nedelja je počela epohalnom promenom svetske demografije. Prema procenama UN, Kina više nije zemlja sa najvećim brojem stanovnika, već Indija.

Kina je, pak, i dalje druga najveća svetska ekonomija, ali stručnjaci upozoravaju da bi demografski pad mogao značajno da uspori njen ekonomski bum.

Uprkos ukidanju politike jednog deteta i nedavnom uvođenju podsticaja za treće dete, stanovništvo Kine se smanjuje. To se dešava i mnogim njenim susedima u Aziji, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će pad Kine imati ogromne posledice ne samo na regionalnu ekonomiju, već i na svet uopšte, piše Njujork tajms.

Godinama je ogromna radna populacija Kine pokretala globalni ekonomski motor, snabdevajući ceo svet robom koju su proizvodili jeftini kineski radnici. Dugoročno gledano, nedostatak fabričkih radnika u Kini – podstaknut bolje obrazovanom radnom snagom i sve manjom populacijom mladih – mogao bi da podstakne cene na svetskom tržištu, pogoršavajući inflaciju u SAD i drugim zemljama koje se u velikoj meri oslanjaju na uvezenu kinesku robu.

Kina već neko vreme nije bila imperija jeftine radne snage, sa mnogim kompanijama koje su selile operacije u zemlje sa nižim platama, kao što su Vijetnam i Meksiko, navodi NIT. Smanjenje populacije takođe znači pad potrošnje, ugrožavajući globalne brendove od Applea do Nikea.

Kratkoročno gledano, opadajući natalitet predstavlja veliku pretnju kineskoj stambenoj industriji, koja čini otprilike četvrtinu ekonomske proizvodnje zemlje. Vlada je nedavno intervenisala da pomogne investitorima u oblasti nekretnina, u pokušaju da zaustavi produbljivanje krize.

Ekonomisti upoređuju kinesku demografsku krizu sa onom koja je zaustavila japanski ekonomski procvat 1990-ih, pri čemu su Japanci bili mnogo bogatiji. Očekuje se da će udeo stanovništva starosti 60 i više godina porasti na 30 odsto do 2035. godine, odnosno na više od 400 miliona ljudi. Kineska akademija društvenih nauka predviđa da će glavni penzioni fond ostati bez novca do 2035. godine.

Kina je uvela politiku jednog deteta kasnih 70-ih kako bi sprečila da rast stanovništva dostigne neodrživ nivo. Većina onih koji su imali više od jednog deteta morali su da plate velike kazne, stotine miliona Kineskinja su bile prinuđene na abortus. Ženske bebe su češće bile pobačene ili napuštene nakon rođenja: Kina je imala oko 30 miliona više muškaraca nego žena 2021.

Međutim, stope fertiliteta u Kini su padale i pre uvođenja politike jednog deteta, jer često idu ruku pod ruku sa ekonomskim razvojem i urbanizacijom. Popuštanje mere najavljeno je 2013. godine, ali su i tada demografi upozoravali da ta mera dolazi prekasno da bi promenila demografske trendove. Uvedeni su i podsticaji za treće dete, ali bez rezultata. Obrazovane Kineskinje sve više odlažu brak i biraju da nemaju decu zbog visokih troškova stanovanja i obrazovanja, navodi NIT. Kinezi nisu voljni da pad nataliteta zamene imigracijom. UN predviđaju da će 310.000 ljudi više nastaviti da napušta Kinu svake godine nego da emigrira.

Indija je pretekla Kinu u ukupnoj populaciji, prema procenama UN-a, indijska populacija će dostići vrhunac od oko 1,7 milijardi 2064. Stopa fertiliteta - broj dece po ženi - pala je na 2,0, a 2,1 je neophodno za reprodukciju sadašnjeg stanovništva. Međutim, populacija će nastaviti da raste još neko vreme, kako velike grupe budu dostigle starost roditelja, objasnio je demograf Frenk Svjačni za CNN. Društvo koje stari

Prema klasifikaciji UN, Indija je sada "društvo koje stari", što znači da je sedam odsto stanovništva starije od 65 godina. Više od 40 odsto stanovništva je mlađe od 25 godina. Prošle godine je bilo više od 900 miliona radno sposobnih stanovnika, a očekuje se da će u narednoj deceniji dostići milijardu, prema OECD-u. Ova velika i relativno nisko plaćena mlada radna snaga uglavnom govori engleski, digitalno je pismena i ima preduzetničku reputaciju, što zemlju čini veoma privlačnom za zapadne kompanije koje traže alternativu Kini.

Indija ima problem velikih demografskih i socijalnih razlika. Većina dece se rađa na ekonomski zaostalom severu, pa je Utar Pradeš dom za 17 odsto stanovništva Indije, a samo devet odsto radnih mesta je u industriji. Na jugu žene mnogo manje rađaju, Goa ima stopu sličnu južnoj Evropi. Iako je i dalje jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, Indija je peta najveća ekonomija na svetu i među najbrže rastućim.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.