Kina popustila, potpisala sporazum o klimi, čekaju se SAD

Izvor: B92, 03.Sep.2016, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina popustila, potpisala sporazum o klimi, čekaju se SAD

Kina, glavni zagađivač planete, ratifikovala je sporazum o klimi postignut 12. decembra prošle godine na međunarodnoj konferenciji u Parizu, objavila je Sinhua.

Očekuje se da će SAD takođe objaviti da zvanično pristupa Pariskom sporazumu pred početak samit G20 u Hangdžuu, u Kini, u nedelju. Predsednik SAD Barak Obama stigao je u Hangdžu i očekuje se da će uskoro govoriti o klimatskim promenama. Obama je jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od glavnih tvoraca pariskog sporazuma.

Najviše zakonodavno telo Kine izglasalo je predlog da se ratifikuje ovaj istorijski dogovor koji predviđa da se zadržai klimatsko zagrevanje ispod kritičnog nivoa od dva, odnosno 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo, navela je Sinhua.

Pariski sporazum, usvojen u decembru, zvanično je potpisalo 175 zemalja u aprilu u Njujorku, ali svaka od njih treba da ratifikuje taj tekst.

Tekst treba da ratifikuje najmanje 55 zemalja koje predstavljaju 55 odsto svetskih emisija gasa sa efektom staklene bašte odgovornog za zagrevanje planete, da bi on stupio na snagu kako je predviđeno od 2020. godine. Za sada je samo 23 zemlje to učinilo, uglavnom male ostrvske zemlje koje su najizloženije klimatskim promenama ali koje predstavljaju minimalni deo emisija ovih štetnih gasova.

Kada sporazum ratifikuju Kina i SAD ogroman deo puta ka njegovom stupanju na snagu biće pređen. Te dve vodeće privrede sveta odgovorne su za više od 40 odsto emisija štetnih gasova na planeti.

Kina, koja i dalje dobija 70 odsto svoje struje od uglja, proizvodi oko 24 odsto svetskih emisija ugljen dioksida.

Institut klajmat analitiks (Climate Analytics) je registrovao 34 zemlje koje su se obavezale da će ratifikovati sporazum do kraja 2016, među njima su Brazil, kanada, Indonezija, Japan, Iran i druge. Ukupno će zemlje koje su ratifikovale sporazum ili će ga uskoro ratifikovati predstavljaju 60 odsto emisija štetnih gasova, prema ovom institutu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.