Izvor: RTS, 03.Mar.2023, 06:55

Kijev: Ruske snage digle u vazduh ključni most do Bahmuta; Naređena obavezna evakuacija civila iz Kupijanska

Rat u Ukrajini – 372. dan. Ruske snage digle su u vazduh ključni most do Bahmuta, tvrdi Kijev. Naređena obavezna evakuacija civila iz Kupijanska. Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz koji omogućava suspenziju rukovodstva kompanija koje ne ispunjavaju državne ugovore. Žozep Borelj rekao je da je video "mali napredak" u diplomatiji sa Rusijom. Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov smatra da će punopravno članstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ukrajine u NATO-u postati izvesna garancija bezbednosti te zemlje. Bajden i Šolc razgovaraju u Vašingtonu, glavna tema Ukrajina.
Nastavljaju se borbe na istoku zemlje. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se juče širom Ukrajine. Kijev je saopštio da su ruske snage granatirale višespratnicu u Zaporožju

Sa druge strane, ruski zvaničnici tvrde da su Ukrajinci upali u oblast Brjanska. Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je, u međuvremenu, da je situacija u toj ruskoj oblasti "pod kontrolom".
Predsednik Rusije Vladimir Putin, istovremeno, naveo je da su "ukrajinski diverzanti" na ruskoj teritoriji pucali na civile, ističući da je reč o "teororističkom napadu". 
Tvrdnje ruskih zvaničnika, međutim, odbacio je savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak, navodeći da je reč o "klasičnoj provokaciji" Moskve.
Za to vreme, ministri spoljnih poslova zemalja G20 na sastanku u Nju Delhiju nisu uspeli da se dogovore oko zajedničkog saopštenja o ratu.
Rusija i Kina odbile su formulaciju kojom se od Moskve zahteva "totalno i bezuslovno" povlačenje sa ukrajinske teritorije.
Prvi put od početka rata na marginama sastanka, desetak minuta, razgovarali su ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je ponovo da će Vašington pomagati Kijevu koliko god bude potrebno.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: "Vagner": Ruske snage praktično opkolile Bahmut

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2023

Rat u Ukrajini – 372. dan. Osnivač ruske privatne paravojne organizacije "Vagner", Jevgenij Prigožin, izjavio je danas da su ruske snage praktično opkolile Bahmut i da kijevske snage imaju samo jedan pravac za izlaz iz tog grada u Donbasu. Prigožin je u video-snimku pozvao ukrajinskog predsednika...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.