Katastrofa BIBLIJSKIH RAZMERA: Raste broj žrtava u Grčkoj (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Nov.2017, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katastrofa BIBLIJSKIH RAZMERA: Raste broj žrtava u Grčkoj (VIDEO)

Grčki premijer najavio mere podrške za ugrožena domaćinstva i preduzeća

 Broj poginulih u bujičnim poplavama u blizini Atine porastao je na 15, dok je 17 osoba povređeno, a grčki premijer Aleksis Cipras proglasio je nacionalnu žalost.

- Ovo su veoma teški trenuci za Grčku. Proživljavamo veliku katastrofu - rekao je Cipras u obraćanju javnosti, prenosi Rojters.

Grčki premijer je naveo da će odmah i bez odlaganja biti usvojene mere podrške za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ugrožena domaćinstva i preduzeća.

Među poginulima je deset muškaraca i pet žena, dok je 11 muškaraca i šest žena povređeno, prenosi ANA pozivajući se na Generalni sekretarijat civilne zaštite.

Mnogi su ostali bez krova nad glavom nakon što je vodena stihija poplavila dva priobalna grada, Nea Peramos i Mandra, zapadno od grčke prestonice, posle obilne kiše koja je padala celu noć.

Neki stanovnici su bili primorani da se popnu na krovove i balkone, dok je bujica nosila mnoge automobile, rušeći zidove kuća.

- Ovo je biblijska nesreća... Sve je nestalo - rekla je gradonačelnica Mandre Jana Krikuku televiziji ERT.

Devastating flash floods in Greece this morning!

Video from: Forecast Weather Greece@StormHour @ClimateChangRR @mark_tarello @meteonetwork @weatherchannel #Flood #climatechange #rain pic.twitter.com/2geYqV6W3A

— Class Meteo (@classmeteo) November 15, 2017

Bujične poplave su na zapadnoj periferiji grčke prestonice pretvorile puteve u mutne brzake pune blata i šuta, plaveći domove i poslovne prostorije, prenosi AP.

Mandra i Nea Peramos zajedno imaju oko 20.000 stanovnika, a mnoge kuće su tamo građene neplanski.

Atinski tužilac je naložio hitnu preliminarnu istragu o uzrokovanim smrtnim ishodima i uništenju, a istražuje i moguće prekršaje u urbanom planiranju.

Obilne kiše ovog tipa nisu uobičajena pojava u Grčkoj, gde slaba infrastuktura može da građane dovede u rizičnu situaciju u slučaju poplava, napominje Rojters.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.