Kandidatura za EU glavni cilj u 2011.

Izvor: Press, 05.Jan.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidatura za EU glavni cilj u 2011.

Brisel, Moskva, Peking i Vašington ostaju stubovi naše spoljne politike, rekao šef diplomatije Vuk Jeremić. Cilj u 2011. kandidatura za EU i datum pregovora Glavni oslonci spoljne politike Srbije neće se menjati i ona će i dalje počivati na četiri glavna stuba: Briselu, Moskvi, Pekingu i Vašingtonu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << rekao je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, otvarajući ambasadorsku konferenciju koju su za medije pratile neviđene mere bezbednosti (pogledaj okvir). Diplomatama se obratio i predsednik Srbije Boris Tadić i šef slovačke diplomatije Mikulaš Dzurinda.Jeremić, kome je ispod odela virio gips na ruci koju je polomio na odmoru u Austriji, obratio se ambasadorima Srbije na engleskom jeziku. U govoru na sedam i po strana on je rekao da su četiri prioriteta spoljne politike u 2011. rad na evrointegracijima, mirna odbrana ustavnog poretka, regionalna stabilnost i ekonomska saradnja sa svetom.
Još tri cilja i dva zadatka
- Evropa ostaje centralni strateški prioritet i Vlada Srbije će 31. januara podneti odgovore na upitnik Evropske komisije. Tokom ove godine srpska diplomatija će se fokusirati na to da se ostvare tri važne stvari: ratifikacija SSP u zemljama koje to još nisu učinile, dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, kao i datuma za početak pregovora - rekao je Jeremić.
Stav Srbije u pogledu nezavisnosti Kosova je nepromenjen, a po tom pitanju pred spoljnom politikom stoje još dva zadatka, da se ne poveća broj zemalja koje su priznale Kosovo i da se održi „zdravo međunarodno okruženje" za dijalog Beograda i Prištine.
- Nikakav pokušaj ometanja dijaloga jednostranom promenom realnosti na terenu, ili pribegavanjem sili, ne sme se tolerisati. To uključuje pokušaje da se proširi domašaj institucija iz Prištine na sever Kosova - kaže Jeremić.
On je dodao da će Srbija nastaviti da potpuno sarađuje sa Hagom, ali će „zahtevati brzu, temeljnu i nepristrasnu istragu o optužbama izvestioca SE Dika Martija o trgovini organima na Kosovu".
Debalkanizacija Balkana
Predsednik Boris Tadić je rekao da „Srbija nema bolju alternativu od učlanjenja u EU". On je dodao da najvažniji politički cilj Srbije u ovoj i svim budućim godinama ostaju evropske integracije. Ovo je bilo prvo Tadićevo pojavljivanje posle operacije na VMA.
- Prioritetni cilj je sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, dok u ovom trenutku još ne možemo da znamo da li će dobijanje datuma početka pregovora o pristupanju Uniji da se dogodi u ovoj ili sledećoj godini. Balkanizacija i dan-danas prati svaku pojedinačnu zemlju u ovom regionu, a debalkanizacija Balkana bez odricanja od vlastitog identiteta predstavlja sprovođenje reformi, što je naš politički cilj - naglasio je predsednik Srbije.
Tadić je kao drugi cilj naveo odbranu nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji jer to „proističe iz istorije, kao i Ustava Srbije".
- Ovim pitanjem mora da se bavi i srpska diplomatija, pošto je Kosovo internacionalizovano tokom devedesetih godina prošlog veka - rekao je Tadić.
U delu zatvorenom za javnosti, sa ambasadorima su razgovarali ministri Ivica Dačić i Dragan Šutanovac.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Kandidatura Srbije,   Vašington

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.