Kanada uvela nove sankcije Siriji

Izvor: B92, 05.Mar.2012, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanada uvela nove sankcije Siriji

Otava -- Kanada uvela Siriji nove sankcije usmerene protiv centralne banke te zemlje i sedam ministara vlade, u pokušaju da primora Bašara al-Asada da obustavi ofanzivu.

Kanada je potom zatvorila i ambasadu u Damasku.

"Nasilje Asadovog režima nad građanima Sirije primoralo nas je da ponovo stegnemo obruč oko onih koji su za to odgovorni", naveo je kanadski ministar spoljnjih poslova Džon Berd u saopštenju koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi AFP.

Dodatne mere obuhvataju totalnu zabranu finansijskih ili drugih, sličnih usluga, kao i sankcije protiv sirijske centralne banke i sedam visokih sirijskih zvaničnika koji snose odgovornost za nasilje, objasnio je Berd.

Kanada je u međuvremenu zatvorila ambasadu u Siriji. Diplomatsko predstavništvo je zatvoreno zbog nasilja koje snage lojalne režimu sirijskog predsednika Bašara al-Asada vrše nad pobunjenicima, saopštilo je kanadsko Ministarstvo spoljnjih poslova.

Portparol tog ministarstva Kris Dej izjavio je da su svi Kanađani koji su radili u ambasadi vraćeni iz Sirije i da su ambasada i konzultat Kanade u toj zemlji zatvoreni, prenosi AP.

Velika Britanija, SAD i Francuska takođe su zatvorile svoje ambasade u Siriji.

U protestima protiv Asadovog režima, koji su počeli u martu prošle godine mirnim demonstracijama, a kasnije prerasli u pobunu, poginulo je oko 7.600 ljudi, prema podacima UN, dok aktivisti tvrde da je njihov broj veći od 8.000.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.