Kampanja za povećanje broja donatora matičnih ćelija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2022, 12:58

Kampanja za povećanje broja donatora matičnih ćelija

Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije pokrenuo je danas kampanju pod nazivom "Osloni se na mene", s ciljem da se poveća svest o značaju te teme i broj upisanih davaoca, kojih je trenutno oko 10.000.

Dr Zorana Andrić iz Instituta za transfuziju krvi ističe da se transplantacija matičnih ćelija hematopoeze koristi za veliki broj hematoloških oboljenja, ali i nekih metaboloških i imunoloških bolesti i poremećaja, a najčešća dijagnoza koja je registrovana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je akutna leukemija.

Ona kaže da je veoma teško naći davaoca jer potrebno da davaoci i primaoci budu podudarni, a tu se misli na sisteme krvnih grupa kojih ima jako mnogo, tako da je jako teško da dve osobe koje nisu u srodstvu odgovaraju jedna drugoj.

Naglašava, iako je najveći broj davaoca iz inostranstva, lakše je pronaći davaoca ako je iz iste etničke grupe, kao primalac, što je jedan od povoda da se omasovi domaći registar davaoca.

"Nama je važno da bude što veći broj davaoca u registru jer time povećavamo šansu da za bolesnika nađemo odgovarajućeg davaoca. Od svih prijavljenih, oko 40 miliona ljudi, možda manje od jedan odsto dođe u situaciju da bude davaoc, ali taj jedan davaoc bude jedinstven za tog bolesnika i zapravo mu spasi život", poručila je Andrićeva.

Ona je dodala da je domaći registar osnovan zbog toga što je postojanje Nacionalnog registra osnova da budemo sastavni deo svetskog registra.

"To je jedna velika svetska baza podataka, koja objedinjuje danas skoro 40 miliona potencijalnih davalaca iz više od 50 zemalja", rekla je Andrićeva.

Cilj registra koji radi po vrlo visokim svetskim standardima jeste da obezbedi matične ćelije za bolesnika, kaže Andrićeva, ali dodaje da je na prvom mestu zdravlje i bezbednost davaoca.

Ona dodaje da je samo prijavljivanje u registar jednostavno, jer se popuni odgovarajući upitnik i od budućeg davaoca uzme se manji uzorak krvi iz kojeg se rade analize.

Ako davaoca ikada bude u situaciji da pomogne nekom bolesniku, davanje matičnih ćelija vrši se na dva načina: iz bedrene kosti i krvi.

Davanje matičnih ćelija iz bedrene kosti zahteva manju hiruršku operaciju i tada se iz bedrene kosti posebnim iglama uzimaju matične ćelije potrebne za transplantaciju, kaže Andrićeva i dodaje da u tom slučaju davalac mora da bude dva dana u bolnici.

Međutim, kaže, danas je mnogo češći i konforniji način davanje matičnih ćelija iz periferne krvi, što je postupak sličan davanju krvi ili trombocita.

Tada se krv iz vene jedne ruke sprovodi u jedan aparat, centrifugira se i odvajaju se samo one ćelije koje su potrebne za transplantaciju, dok se ostali sastojci vraćaju putem sistema u drugu ruku. To traje tri do četiri sata i posle toga davaoc može da ide kući.

Rizici su svedeni na minimun, jer je bezbednost davaoca prioritet i o tome brine tim stručnjaka, a i posle davanja ostaje se u kontaktu sa davaocem, poručuje Andrićeva.

Davaoc matičnih ćelija Vanja Tadić ističe da niko ne bi trebalo da odbije priliku da bude donator matičnih ćelija.

"To nije ni bolno, ni komplikovano, ni dugotrajno, a rezultat je šansa da neko preživi tešku bolest koju inače ne bi mogao. Neverovatna stvar i neverovatno iskustvo", poručuje Tadićeva.

Dodaje da je bila 10 godina u registru pre nego što je dobila priliku da bude davaoc.

Dobrivoju Stepanoviću transpalantacija matičnih ćelija spasila je život, jer mu je pre sedam godina dijagnostikovana leukemija i preporučena mu je transplantacija.

"Transplantacija je bila u februaru 2017. i od tada imam sve šsto je potrebno za život", kaže Stepanović.

Njegov donator je jedna devojka iz Nemačke, koju je i upoznao dve godine kasnije i izrazio joj neizmernu zahvalnost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"OSLONI SE NA MENE" Za 70 odsto pacijenata kojima je neophodna transplantacija matičnih ćelija, ŽIVOT ZAVISI OD DOBRE VOLJE SVIH NAS

Izvor: Blic, 24.Maj.2022

Pacijentima koji imaju leukemiju, aplastičnu anemiju, imunu deficijenciju ili urođeni poremećaj metabolizma, često je jedini put ka izlečenju transplantacija matičnih ćelija hematopoeze. Nažalost, samo 30 odsto njih ima podudarnog davaoca u okviru svoje porodice. Za ostale, druga opcija su nesrodni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.