Kako su Amerikanci lagali o ratu, objavljenji Avganistanski papiri

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2019, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su Amerikanci lagali o ratu, objavljenji "Avganistanski papiri"

"Vašington post" je objavio dokumentaciju o ratu u Avganistanu, nazvanu "Avganistanski papiri", koja bi mogla pokrenuti ozbiljan skandal, kakav u Vašingtonu nije viđen bezmalo pola veka – još od objavljivanja "Vijetnamskih papira" 1971. godine.

Dokumentacija o ratu u Avganistanu, koji su Amerikanci pokrenuli neposredno posle napada Al Kaide na Njujork i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vašington 2001. godine, pokazuje da su najviši zvaničnici administracije SAD smišljeno davali lažne optimističke izjave o sukobu za koji su znali da ne mogu da dobiju, pišeVašington post.

"Dokumenti su prikupljeni u okviru federalnog projekta koji se bavio suštinskim greškama u najdužem sukobu u američkoj istoriji. Sadrže više od 2.000 strana prethodno neobjavljenih intervjua sa ljudima koji su igrali značajnu ulogu u ovom ratu – od generala i diplomata, do humanitarnih radnika i avganistanskih zvaničnika", navodi vašingtonski dnevnik.

Bezmalo pola veka posle objavljivanja "Pentagonskih papira", koji su bacili sasvim novo svetlo na rat u Vijetnamu,Vašington postje objavio "Avganistanske papire" iz kojih se vidi da su američki zvaničnici konstantno i namerno pogrešno informisali javnost o tom sukobu, iako im je bilo jasno da taj rat ne mogu da dobiju.

Dokumentacija je objavljena posle pravne bitkePostai administracije SAD koja je trajala tri godine.Vašington postje dokumente objavio shodno Zakonu o slobodi informacija.

"Nismo znali šta radimo", navodi se u izjavi generala Daglasa Luta , koji je bio siva eminencija iza sukoba u Avganistanu tokom administracija na čijem su se čelu nalazili mlađi Džordž Buš i Barak Obama.

"Šta smo pokušavali da uradimo? Nismo imali predstavu sa čim se hvatamo u koštac", rekao je američki general, koji je istovremeno za smrt oko 2.300 Amerikanaca u Avganistanu optužio nesuglasice između Kongresa, Pentagona i Stejt departmenta.

Avganistanski papiri sadrže intervjue sa oko 400 osoba blisko povezanih sa ratom u toj državi.

Od 2001. godine, kada je mlađi Buš naredio napad na Avganistan, u tom ratu je učestvovalo oko 775.000 Amerikanaca, od kojih je oko 2.300 poginulo, dok je više od 20.000 ranjeno.

Većina aktera "Avganistanskih papira" govorila je otvoreno o svim nedostacima američke politike prema tioj državi, smatrajući najverovatnije, da dokumentacija nikada neće biti dostupna javnosti.

"Američki zvaničnici priznali su da su njihove strategije bile potpuno pogrešne, kao i da je Vašington bacio ogromne sume novca pokušavajući da Avganistan pretvori u modernu državu", pišePost.

Takođe, navode se primeri neuspešnih američkih pokušaja da se izbore sa korupcijom, stvore ozbiljnu vojsku i policiju i zaustave trgovinu opijumom.

OD 2001. godine, pišeVašington post, američko ministarstvo odbrane, Stejt department i USAID potrošili su između 934 i 978 milijardi dolara na ovaj sukob.

Džon Sopko, šef federalne službe koja je načinila ove intervjue, rekao je da dokumentacija pokazuje da su zvaničnici "konstantno lagali Amerikance".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.