KONAČNO OTKRIVEN IDENTITET UBIJENOG VOĐE ISIS-a: Imao jednu od ključnih uloga u uspostavljanju kalifata

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2022, 23:52

KONAČNO OTKRIVEN IDENTITET UBIJENOG VOĐE ISIS-a: Imao jednu od ključnih uloga u uspostavljanju "kalifata"

Bio je pripadnik plemena Bu Obaid

Konačno je otkriven identitet bivšeg vođe ISIS-a Abu al-Hasana al-Hašimija al-Kuraišija koji je nedavno ubijen u Siriji.

Dana 1. decembra, novinar Al-Kuds al-Arabija Vael Esam otkrio je na Tviteru da je pravo ime Abu al-Hasana - Nur Karim al-Mutni. Prema rečima istaknutog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << arapskog novinara, Abu al-Hasan je bio poreklom iz grada Rave u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar. .

Nakon dolaska ISIS-a na vlast 2014. godine, Abu al-Hasan je radio kao viši komandant terorističke grupe u iračkoj prestonici Bagdadu, a kasnije i u gradu u Al-Bukamalu u istočnoj Siriji.

Neki od rođaka Abu al-Hasana rade u Ravinoj finansijskoj mreži, koju su SAD sankcionisale 2019. godine. On takođe ima brata po imenu Firas kojeg trenutno drži Hajat Tahrir al-Šam povezan sa Al Kaidom u severozapadnom sirijskom regionu Veliki Idlib.

Početkom 2022. godine, Abu al-Hasan je stigao iz Iraka u južnu sirijsku provinciju Dara i počeo da radi pod pseudonimom Abdur Rahman Iraki i Saif Bagdad. On je tamo bio na čelu ćelija ISIS-a, koje su učestvovale u ubijanju istuknutih vođa pobunjenika i napadima na vladine trupe.

Abu al-Hasan je nasledio Abu Ibrahima al-Hašimi al-Kuraišija na mestu najvišeg vođe ISIS-a u februaru. Abu Ibrahim je poginuo tokom američke racije koja je ciljala njegovo skrovište u severozapadnom sirijskom regionu Veliki Idlib.

Sredinom oktobra, novoimenovani vođa ISIS-a ubijen je u gradu Jasim u zapadnoj Dari u bezbednosnoj operaciji koju su izveli bivši pobunjenici i vladine trupe uz podršku Rusije. Teroristička grupa je potvrdila smrt Abu al-Hasana u audio poruci koja je objavljena 30. novembra, u kojoj je Abu al-Husein al-Huseini al-Kuraiši imenovan novim "kalifom".

Identitet novog vođe ISIS-a Abu al-Huseina ostaje nepoznat. Vrlo je moguće da je on irački državljanin, baš kao i njegovi prethodnici.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

OD OBALA ATLANTIKA DO INDOKINE ZAKLINJU SE NJEMU NA VERNOST: Izabran novi vođa ISIS-a! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2022, 08:18

Agencija Al-Amak podelila fotografije terorista ISIS-a koji se zaklinju na vernost svom novom vođi..Zvanična novinska agencija ISIS-a, "Amak", objavila je fotografije ćelija terorističke grupe koje se zaklinju na odanost svom novom vođi Abu al-Huseinu al-Huseini al-Kuraišiju...Abu al-Husein je...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.