KLJUČ JE U RUKAMA AMERIKE: Zapad daje nove rokove za rešenje kosovskog problema, Srbija mora biti HLADNOKRVNA i UZDRŽANA

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2019, 01:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KLJUČ JE U RUKAMA AMERIKE: Zapad daje nove rokove za rešenje kosovskog problema, Srbija mora biti HLADNOKRVNA i UZDRŽANA

Sve manje je izgleda da će Beograd i Priština staviti tačku na sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa za mandata aktuelne evropske administracije koji ističe 1. novembra, a možda ni do kraja ove godine.

Iako se sve češće čuju mišljenja da je za rešavanje kosovskog pitanja nastupio povoljan momenat ili da ne treba propustiti šansu koja se ukazala, nastupajući evropski izbori, zatim mogući vanredni u Prištini, i ponajviše odsustvo rešenja koje bi zadovoljilo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i Srbe, a ne samo Albance, mogli bi da pomrse konce svima koji bi da zatvore kosovsku priču, makar i da prelome preko kolena.

Da je aktuelan trenutak pogodan, krajem prošle nedelje poručio je ambasador SAD Kajl Skot, uz ocenu da ukoliko dve strane ne iskoriste tu priliku, rizikuju da propuste najbolju šansu za čitavu jednu generaciju.

Što se tiče pogleda Moskve na dinamiku pregovora Beograda i Prištine, ruski ambasador Aleksandar Čepurin nedavno je rekao da ne vredi da se nameću veštački rokovi završetka dijaloga.

U mogućnost da se rešenje za kosovsko pitanje nađe u narednih šest meseci ili do kraja godine, što je cilj evropskih posrednika u dijalogu, ne veruje analitičar Dragomir Anđelković, koji kaže da je ključ u rukama Amerike:

- Pitanje je da li ona želi kompromisno rešenje. Ako ima dobru volju za to, rešenja će biti, jer Priština ovde nije ozbiljan faktor.

Anđelković, takođe, smatra da dobrog tajminga za presecanje kosmetskog čvora neće biti sve dok američki predsednik Donald Tramp ne završi "rat" sa dubokim delovima administracije SAD, odnosno dok ne osvoji drugi mandat.

Nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović takođe smatra da je kormilo u rukama Zapada. On kaže da insistiranje na rokovima, bez šireg otvaranja ka interesima Srbije, pre liči na ultimativni pritisak da Beograd prihvati ono što mu se daje, a to u ovom momentu, kako smatra, može biti "teritorijalna mrvica", dok bi se na drugoj strani Zapad oslobodio problema, a mi bismo Albancima poklonili državu.

- Oni hoće sve za ništa, zbog čega bi prema svakom postavljenom roku Srbija trebalo da se drži hladnokrvno. Očigledno je da se Zapadu žuri, jer je njihov kosovski projekat počeo da se kruni. Kompromis koji podrazumeva da su obe strane dopola zadovoljne sada nije realan, i šanse za to će biti veće za dve-tri godine - smatra ovaj diplomata.

On kaže da to nije povezano sa tim ko je u Beloj kući, jer se američka politika svodi na isto: nema sentimentalnosti, već samo računice. Zato, kako kaže, ko god da je na vlasti u Vašingtonu, ako bude sračunao da je vreme da se više "ne mlati sa Kosovom", tako će i da bude.

BONUS VIDEO: Srpski vojnici prikazali novu opremu
Pogledaj vesti o: Izbori,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"NOVOSTI" ISTRAŽUJU: Zapad uzalud zadaje rokove

Izvor: Večernje novosti, 12.Feb.2019

Da li rešenje za kosovsko pitanje može da se nađe do kraja ove godine. Vladislav Jovanović: Žure, kruni im se projekat SVE manje je izgleda da će Beograd i Priština staviti tačku na sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa za mandata aktuelne evropske administracije...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.