Karmini - za lepe usne i loše zdravlje

Izvor: Mondo, 09.Maj.2013, 04:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karmini - za lepe usne i loše zdravlje

Usne su možda lepše nakon nanošenja karmina ili sjaja, ali zdravlje može biti ozbiljno narušeno. Najnovije istraživanje je pokazalo da su ruževi i sjajevi za usne puni olova, kadmijuma, aliminijuma, mangana i hroma.

Naučni radnici sa Instituta za javno zdravlje u Berkliju su hemijskom analizom 32 različita tipa ruževa i sjajeva za usne, koji se nalaze u slobodnoj prodaji širom SAD, otkrili u većini uzoraka prisustvo velikog broja toksičkih metala.

U uzorcima >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << analiziranih ruževa i sjajeva za usne pronađeni su tragovi kadmijuma, aliminijuma, mangana i hroma koji se uobičajeno koriste u proizvodnji baterija.

Otkriveni metali u uzorcima bili su prisutni u zabrinjavajuće velikoj količini, koja može da dovede do eventualnih zdravstvenih problema.

S obzirom na to da ruž za usne često dospeva u organizam i da se ljubljenjem prenosi na kožu drugih osoba, uključujući i decu, ovo otkriće s razlogom zabrinjava, jer je aluminijum toksičan za pluća, hrom je kancerogen, a mangan štetan za nervni sistem.

U studiji se navodi da žene u proseku dnevno potroše oko 24 miligrama ruža za usne, a one opsednutije izgledom čak 87 miligrama.

Glavna autorka studije, Ketrin Hamond, ocenjuje da svakodnevno unošenje tih metala preko karmina, iako u veoma malim količinama, može u dugoročnom periodu da ostavi posledice po zdravlje, posebno kada je reč o deci koja se često igraju sa ovom vrstom dekorativne kozmetike.

Autorka preporučije upotrebu prirodnih sredstava za negu usana, kao što je pčelinji vosak ili dabrovo ulje.

U SAD je 2007.godine, u okviru kampanje za borbu za zdravije kozmetičke proizvode, otkriveno prisustvo olova u 60 odsto proizvoda 33 poznate marke ruževa za usne. Međutim, Agencija za kontrolu hrane i lekova koja je iste godine vršila analizu pomenutih proizvoda, otkrila je četiri puta veću količinu olova nego što je izneto u prethodnoj studiji.

U najnovijoj studiji navodi se da je pronađeni nivo olova u ruževima za usne niži od granice dozvoljenog.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

KARMINI SU OTROVNI: Sadrže teške metale i izazivaju rak!

Izvor: Telegraf.rs, 09.Maj.2013

Nedavno istraživanje pokazalo je da su mnogi ruževi za usne izrazito opasni, jer sadrže veliku količinu štetnih materija, počev od olova, hroma, aluminijuma pa sve do ostalih teških metala

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.