KARMINI SU OTROVNI: Sadrže teške metale i izazivaju rak!

Nedavno istraživanje pokazalo je da su mnogi ruževi za usne izrazito opasni, jer sadrže veliku količinu štetnih materija, počev od olova, hroma, aluminijuma pa sve do ostalih teških metala

  • 0

Ruževi za usne su otrovni, jer u svom sastavu sadrže velike doze teških metala. Nedavno istraživanje koje je rađeno na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji, pokazalo je da prosečna korisnica ruževa za usne dnevno unese oko 20 odsto količine teških metala od maksimalno dozvoljene. Bilo da ste veliki ljubitelj popularnih ruževa i raznoraznih nijansi koje su ovoga proleća u trendu, trebalo bi da izbegavate karmine ukoliko vam je zdravlje draže od lepog izgleda.

Istraživači su vršili analize na preko 30 vrsta karmina oji se mogu nabaviti u američkim trgovinama. Pokazalo se da većina njih sadrži velike količine olova, aluminijuma, hroma ali i još čitav niz teških metala.

U nekim ruževima količine teških metala su tolike da mogu da izazovu ozbiljnija oboljenja, pa čak i rak. Žene koje karmine koriste u prosečnim količinama, mogu dnevno da unesu oko 24 miligrama proizvoda na dan u organizam, dok se češćom upotrebom ta količina povećava i do 87 miligrama. 

Nakon što su naučnici došli do željenih rešenja, pokazalo se da žene dnevno unose preko karmina čak 20 odsto veću količinu aliminijuma i drugih teškim metala od dozvoljene.

Ovo ne znači da bi žene trebale da prestanu sa šminkanjem ali svakako treba biti svestan lošeg uticaja i smanjiti količine koje se upotrebljavaju u toku dana.

Što se tiče proizvođača, naučnici nisu naglašavali o kojim markama je reč, ali je rečeno da se količine štetnih metala mnogo ne razlikuju od proizvođača do proizvođača.

( Tamara Milić )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA