Joksimović: Do kraja mandata Varheljija Srbija može biti spremna za članstvo

Izvor: RTS, 10.Dec.2019, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Do kraja mandata Varheljija Srbija može biti spremna za članstvo

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, nakon sastanka sa novim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, rekla je da Srbija do kraja komesarovog petogodišnjeg mandata može biti spremna za članstvo u EU.
Ministarka Jadranka Joksimović sastala se u sedištu Evropske komisije u Briselu prvi put sa novoimenovanim komesarom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za proširenje Oliverom Varheljijem. Teme ragovora bile su nastavak politike proširenja EU, kredibilnost budućnosti proširenja i očekivanja Srbije na tom putu.

"Komesar Varhelji dobro poznaje evropsku politiku, region i ima uravnotežen, balansiran i razuman odnos prema politici proširenja i prstupnja. On snažno podržava podržava politiku proširenja i Srbiju kao zemlju koja pristupa Uniji", ocenila je Joksimovićeva.
Navela je da je komesar Varhelji tokom razgovora ponovio svoje očekivanje da će do kraja njegovog mandata "bar jedna zemlja sa Zapadnog Balkana biti potpuno spremna za članstvo" i ocenila da je "bez sumnje mislio na Srbiju".
"Ne potcenjujući nikoga drugog i želeći da ceo region napreduje, smatram da je Srbija ta koja može da do kraja mandata komesara Varhejija bude zemlja koja je spremna za članstvo", kaže Joksimović. 
Joksimović napominje da je članstvo u EU prvenstveno "politička odluka" koju donose sve zemlje članice, a da je pred Srbijom važan posao nastavka reformi i zadržavanja evropskog kursa.
"Čini mi se da će ova Evropska komisija sa porukama koje je predsednica Ursula fon der Lajen već poslala, na jedan možda ne lakši, ali dublji i ozbiljniji način, sagledavati politiku proširenja. Mislim da je to šansa Srbije", kaže Joksimović.
Najavila je prvu posetu komesara Varheljija Srbiji za kraj janurara.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Joksimović: Srbija može biti sledeća članica EU

Izvor: Danas, 10.Dec.2019

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas u Briselu da Srbija do kraja petogodišnjeg mandata ovog saziva Evropske komisije može biti spremna za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.