Japanska letelica šalje kapsulu sa podacima sa asteroida

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2020, 14:33

Japanska letelica šalje kapsulu sa podacima sa asteroida

Japanska svemirska agencija saopštil je da je svemirska letelica Hajabusa2 uspešno odvojila kapsulu i poslala je ka Zemlji da isporuči uzorke sa udaljenog asteroida, koji bi mogli da pruže tragove o poreklu Sunčevog sistema i životu na našoj planeti.

Japanska vazduhoplovna agencija za istraživanje navela je da će kapsula sutra sleteti u udaljeno, retko naseljeno područje Vumera u Australiji, prenosi AP.

Hajabusa2 napustila je asteroid Rjugu, udaljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oko 300 miliona kilometara, pre godinu dana. Nakon otpuštanja kapsule, ona je počela da se udaljava od Zemlje kako bi snimila slike kapsule koja se spušta na planetu.

Mnogi obožavaoci Hajabuse2 okupili su se kako bi posmatrali trenutak razdvajanja kapsule na javnim priredbama u celoj zemlji, uključujući i onu na stadionu Tokio Doum.

Za Haiabusu2 još nije kraj misije koju je započela 2014. godine. Nakon ispuštanja kapsule vratiće se u svemir i uputiti se do drugog udaljenog malog asteroida nazvanog 1998KI26 na putovanju koje treba da traje 10 godina u jednom pravcu, radi istraživanja, uključujući pronalaženje načina da spreče meteorite da udare na Zemlju.

Asteroidi koji orbitiraju oko Sunca, ali su mnogo manji od planeta, među najstarijim su objektima u Sunčevom sistemu i stoga mogu pomoći u objašnjavanju Zemljine evolucije.

Rjugu na japanskom znači „Zmajeva palata“, naziv zamka na morskom dnu u japanskoj narodnoj priči.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.