Janjić: Dijalog neće biti nastavljen pre januara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2019, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janjić: Dijalog neće biti nastavljen pre januara

Politički analitičar Dušan Janjić smatra da nije sigurno da će Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, koje je na kosovskim izborima osvojilo najviše glasova, formirati vladu jer ta stranka, kako kaže, nema širok i jak koalicioni kapacitet.

Janjić za Tanjug kaže da treba sačekati prebrojavanje oko 40.000 glasova iz dijaspore, koji bi donekle mogli da promene aktuelne rezultate, prema kojima je 25,6 odsto glasova osvojio Pokret Samoopredeljenje, Demokratski savez Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (DSK) 24,89 odsto, a Demokratska partija Kosova (DPK) 21,07 odsto glasova.

On ne isključuje mogućnost da glavni politički činilac bude DSK, čiji je kandidat za premijera Vjosa Osmani.

Ukoliko Kurti bude formirao vladu, to neće moći da uradi bez Srpske list koja će imacti deset mesta u parlamentu, dok se u slučaju da Osmani postane premijer, biti napravljena velika albanska koalicija, kaže Janjić.

I u tom slučaju će Srpska lista imati uticaj, ali je pitanje koliki, navodi on, i dodaje da će to zavisiti od dogovora unutar albanskog korpusa.

Kad je reč o dijalogu, Janjić veruje da će pregovori u punom zamahu krenuti tek u drugoj polovini januara.

Dijalog se može zakomplikovati ukoliko Kurti bude na čelu vlade, zbog njegovih zahteva za ratnom odštetom i teoriji o reciprocitetu, ali ne treba zaboraviti da postoje preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, ali i odlučnost SAD da se proces "ne razvlači", napominje Janjić.

"Dijaloga će biti, uz sve komplikacije, ali je sada njegov rezultat i vreme trajanja neizvesnije nego pre ovih izbora, pod uslovom da Kurti bude premijer", rekao je Janjić.

Janjić je rekao da rezultati parlamentarnih izbora na KiM jasno daju prednost opoziciji i pokazuju da više od polovine građana na Kosovu nije zadovoljno dosadašnjom vladom.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.