J. Joksimović: Mekalister dolazi da čuje i našu stranu

Izvor: B92, 04.Okt.2018, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

J. Joksimović: Mekalister dolazi da čuje i našu stranu

Beograd -- Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister dolazi u Beograd da čuje i sa naše strane šta je Srbija uradila na putu ka EU, kaže Joksimovićeva.

"Mi smo ga već informisali, ali ćemo ga dodatno informisati - predsednik večeras, a sutra i ja. Stalno radimo posao, naše je da izveštavamo i da promovišemo ono što Srbija radi", rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Joksimović u Dnevniku RTS, uoči Mekalisterove posete.

Mekalister pokazuje, što je vrlo korisno i korektno sa njegove strane, kaže Joksimović, da hoće da čuje i sa naše strane šta je u međuvremenu urađeno, dok mnogi od evropskih poslanika koji su podnosili amandmane zapravo nisu ni pratili šta smo u međuvremenu usvajali od zakona, kakav je bio proces oko ustavnih amandmana na izmene u oblasti pravosuđa, koje smo još zakone doneli...

Ministarka je istakla da u sprovođenju reformi ima konkretnog napretka, i odgovarajiuci na pitanje voditelja, navela je medijsku strategiju gde je, kaže, započet novi proces - vrlo inkluzivan uz učešće i Misije OEBS-a u Srbiji - o čemu će, kaže, obavestiti Mekalistera.

"Ovo je redovna poseta Mekalistera koji nije samo izvestilac za Srbiju, već je i predsednik Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta, što je vrlo značajna funkcija, i sada je u EP na osnovu izveštaja o napretku Srbije iz aprila pripremio rezoluciju o tome, ali rezolucija evropskih poslanika više nosi političkih komentara i ocena o tome kako se sprovode reforme u Srbiji", objasnila je ministarka.

Interesantno je, ukazuje ona, da je najveći broj amandmana došao od poslanika iz Hrvatske i Slovenije "što govori da su komšije zainteresovane za evropski put Srbije, ali ima tu dosta i amandmana nekih naših komšija iz EP koji su čak i neke bilateralne stvari nastojali da u rezoluciju uključe".

"Ne verujem da će svi ti amandmani proći jer to tek ide na proces usaglasasavanja, ali svakako očekujem jednu izbalansiranu, dobru i uglavnom pozitivnu rezoluciju u novembru u EP", rekla je Joksimović.

Govoreći o otvaranju novih poglavlja u pregovorima, kaže da je pripremljeno pet poglavlja i da elemenata za napredak Srbije ima, ali istovremeno ukazuje da je mnogo onih koji ne žele napredak Srbije. "Loša vest za njih - mi ne odustajemo", poručuje Joksimovićeva.

Ministarka navodi da su Dejvid Makalister i izvestilac EP za Kosovo Igor Šoltes retki zvaničnici EU koji su otvoreno rekli da treba podržati svako rešenje za Kosovo do kojeg dve strane dođu. Ukazuje da je Makalister često u regionu i da, kada sedite u kancelariji i čitate izveštaje, ne možete da poznajete situaciju i zbog toga je čest birokratski govor.

"Ali, oni koji su ovde i poznaju region, vide koliko je Srbija uložila u proces dijaloga i pomirenja i koliko se drugi u regionu na neadekvatan način ponašaju. Mislim da je dobro da imamo redovne kontakte jer to su ljudi koji kreiraju javno mnjenje u EU", kaže Joksimovićeva.

Ona ukazuje da je Evropski parlament institucija koja, pored saodlučivanja sa drugim institucijama, predstavlja najveći debatni forum u Evropi gde se kreira javno mnjenje.

Na pitanje o tome što se pohvale za Srbiju odnose na napredak u ekonomiji, reformu javne uprave, odnos prema migrantskoj krizi, stalni angažman u vezi sa Kosmetom, a zamerke na reformu pravosuđa i stanje u medijima, ministarka ističe da su to uobičajene teme i dodaje da svugde ima napretka.

Govoreći o tome što se Srbija poziva da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, Joksimovićeva je istakla jednu formulaciju koja joj je bila zanimljiva: "Hitno se pozivamo da progresivno uskladjujemo" spoljnu i bezbednosnu politiku.

Poručuje da je obaveza Srbije da do punopravnog članstva uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku, da postoje očekivanja pojedinih zemalja, ali da to ne može da bude formalan uslov jer su evrointegracije, osim politickog okvira, stvar procedura i "ako hoćete da budete relevantni morate da poštujete sopstvene procedure".

Kad je reč o primedbama na bezvizni režim sa Iranom, Joksimovićeva kaže da je Srbija svesna zabrinutosti pojedinih država i podseća na zajednički rad sa nemačkom policijom i Fronteksom.

Ističe da su to stvari koje pokazuju odgovornost Srbije prema sebi i drugima, ali napominje da su razlozi za bezvizni režim naše pravo političkih i ekonomskih interesa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.