Izvor: RTS, 13.Okt.2022, 16:15

Ivanjica: Društvo za cerebralnu paralizu, uključivanje u život

Za bolji položaj osoba sa invaliditetom Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu opštine Ivanjica kroz različite oblike podrške realizuje veliki broj projekata. Ovih dana obeležili su značajan jubilej.
Sabirajući utiske posle dvadeset godina rada u ivanjičkom Društvu za cerebralnu i dečiju paralizu, koje okuplja 70 osoba sa invaliditetom, najvećim uspehom smatraju njihovu socijalizaciju i integraciju u svakodnevni život.

"Oni rade, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oni doprinose zajednici, doprinose svojim porodicama u svakom pogledu. Takođe u svakom momentu na teritoriji opštine Ivanjica možete videti osobe sa invaliditetom. To znači da smo ipak promenili svest ljudi u ovom gradu, da invalidnost ne treba da se krije, da osobe sa invaliditetom treba da žive kao svi građani ove zajednice", kaže Svetlana Glavinić predsednik Društva za cerebralnu i dečiju paralizu Ivanjica.
Za pomoć članovima društva i njihovim porodicama u Službi podrške angažovano je više od 270 profesionalaca i stručnih saradnika. 
''Mi se trudimo da ih izvedemo, da ih uputimo i uposlimo što i svi normalan svet želi. Nisu to neke posebne potrebe. Potrebe su nam zajedničke'', ističe Slaviša Šušanj, predsednik Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije.
U Ivanjici ne izostaje ni pomoć i saradnja sa lokalnom samoupravom.
"Mi kao lokalna samouprava se trudimo koliko možemo iz našeg budžeta da pomognemo odnosno na one stvari koje nam ukazuju da uradimo, da prvenstveno delujemo da ljudima, odnosno osobama sa invaliditetom olakšamo život u našoj zajednici, Naš zadatak je da učimo od njih, da naučimo da Ivanjica nema barijera, da cela Srbija i ceo svet treba da postoji bez ijedne barijere", navodi Momčilo Mitrović, predsednik Opštine Ivanjica.
Saveti, pomoć u svakodnevnom životu i radu, rešavanje problema, ostvarivanje prava i unapređenje položaja osoba sa invaliditetom - osnovni su ciljevi rada ove ivanjičke socio-humanitarne organizacije. Kroz akreditovane programe i projekte, licencirane usluge, Dnevni centar i druge brojne aktivnosti već dve decenije na pravom su putu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.