Ištvan Pastor predsednik Skupštine Vojvodine, izabrano i šest potpredsednika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2012, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ištvan Pastor predsednik Skupštine Vojvodine, izabrano i šest potpredsednika

NOVI SAD -

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izabran je danas većinom glasova poslanika za predsednika Skupštine Vojvodine. Skupština Vojvodine izabrala je i šest potpredsednika, Branislavu Belić (SPS), Anu Tomanovu Makanovu (DS), Milivoja Vrebalova (LDP), Dušana Jakovljeva (LSV), Đorđa Milićevića (SNS) i Milana Ćuka (SRS).

Za sekretara Skupštine izabran je Milorad >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Gašić. Najstariji poslanik u novom sazivu Skupštine Vojvodine Živorad Smiljanić, funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS), pre toga je označio početak konstitutivne sednice pokrajinskog parlamenta, na kojoj su potvrđeni poslanički mandati i izabrani predsednik i drugi članovi skupštinskog rukovodstva.

Pajtić: DS u koaliciji sa SVM, pregovara sa LSV i SPS

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da je Demokratska stranka postigla koalicioni dogovor sa Savezom vojvođanskih Mađara o formiranju nove pokrajinske vlade i da se još pregovara sa ostalim strankama.

Pajtić je novinarima u Skupštini Vojvodine rekao da to znači da će u budućoj vladi Vojvodine, pored DS i SVM, najverovatnije biti i predstavnici dosadašnjih partnera, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Socijalističke partije Srbije.

"Nastojaćemo da Vladu Vojvodine formiramo što ranije jer nema razloga da se to odugovlači kada je većina toliko uverljiva. Ako bismo ponovo okupili sve dosadašnje partnere, imali bismo tročetvrtinsku većinu u Skupštini Vojvodine, što je više nego uverljivo", rekao je Pajtić.

Precizirao je da je njegova ideja, kao mandatara za sastav vlade, da ona bude manja za nekoliko resora, ali to zavisi i od volje koalicionih partnera.

"Razgovaraćemo i usmeravati proces u tom pravcu da pokrajinska vlada bude još manja. Mi smo je značajno redukovali u prethodnom sazivu, ali želimo da ona bude još manja nego što je bila do sada", rekao je Pajtić.

Vlada Vojvodine sada ima 12 resora.

Pajtić se osvrnuo i na izbor novog predsednika Skupštine Vojvodine. To, rekao je Pajtić, govori da DS ne želi da sama formira većinu, nego želi da okupi što više partnera koji dele ista uverenja i vrednosti.

Šefica poslaničke grupe LSV Maja Sedlarević rekla je novinarima da će LSV učestvovati u izvršnoj vlasti i imati jedno potpredsedničko mesto u Skupštini Vojvodine.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je prošle sedmice da je "velika verovatnoća" da će on biti novi predsednik pokrajinske skupštine.

U odlazećem sazivu skupštine predsednik je takođe bio funkcioner SVM-a Šandor Egereši, koji će i u novom sazivu biti pokrajinski poslanik, po sedmi put zaredom.

Biografija Ištvana Pastora

Ištvan Pastor je za predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, stranke kojoj je jedan od osnivača, izabran prvi put 2007, kada je na toj funkciji nasledio Jožefa Kasu, koji je stranku vodio od 1996. godine. Pastor je ponovo na tu stranačku funkciju izbran prošle godine.

Pastor je u dva navrata bio kandidat Saveza vojvođanskih Mađara za predsednika Srbije - 2008. i na majskim predsedničkim izborima 2012. godine.

Rođen je 1956. godine u Novom Kneževcu, Banat. Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu je diplomirao 1980. godine.

Radio je u Fabrici "Sigma", u Subotici, i bio direktor Instituta za informatiku pri Ekonomskom fakultetu u tom gradu.

Od 1995. je preduzetnik, vlasnik privatne firme. Od 1997. do 2000. godine bio je savezni i pokrajinski poslanik.

Od 2000. do 2004. bio je potpredsednik Izvršnog veća AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za privatizaciju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća.

U dva mandata, od 2004. godine nalazio se na mestu pokrajinskog sekretara za privatizaciju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća. Uspešno je vodio subotički rvački klub "Spartak".

Osim mađarskog i srpskog, govori i engleski jezik. Oženjen je, otac dvoje dece.



Na izborima za Skupštinu Vojvodine koalicija oko Demokratske stranke (DS) osvojila je 58 od 120 mandata, koalicija oko Srpske napredne stranke 22, koalicija SPS-PUPS-JS-SDPS 13 mandata, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) 10, SVM 7, SRS 5, Demokratska stranka Srbije 4 i Liberalno-demokratska partija 1 mandat.

DS od 2000. godine tradicionalno u Skupštini Vojvodine formira većinu sa SVM-om i LSV-om, kojoj su se u prethodna tri mandata pridruživale različite stranke.

U prošlom mandatu pored te tri stranke većinu su činili i SPS i G17 plus, koji sada, u okviru Ujedinjenih regiona Srbije, nije uspeo da pređe izborni cenzus u Vojvodini.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Doček srpske nove godine

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pastor: Tadić da bude brži

Izvor: Večernje novosti, 22.Jun.2012

Lider SVM i novi predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor: Koalicija oko DS što pre da formira republičku vladu. Nedopustivo da Skupština APV zaseda samo dva-tri puta godišnje

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.