Pastor: Tadić da bude brži

J. SIMIĆ

22. 06. 2012. u 20:59

Lider SVM i novi predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor: Koalicija oko DS što pre da formira republičku vladu. Nedopustivo da Skupština APV zaseda samo dva-tri puta godišnje

PREDSEDNIK Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor novi je predsednik Skupštine Vojvodine. To je, kako za "Novosti" kaže lider SVM, rezultat brzog i efikasnog dogovora sa mandatarom Bojanom Pajtićem.

* Hoćete li biti efikasniji predsednik od prethodnika i kolege Šandora Egerešija?

- Vođenje pokrajinskog parlamenta omeđeno je poslovnikom i još nekim aktima, ali ću se sigurno potruditi da Skupština bude aktivnija. Mislim da je nedopustivo da pokrajinski parlament zaseda svega dva-tri puta godišnje. Problema i povoda za ozbiljniji rad ima na pretek. Ovo su teška vremena.

* Može li saradnja republičkih i pokrajinskih vlasti da bude bolja i efikasnija?

- Što se dvaju parlamenata tiče, u prethodnom mandatu su Egereši i Slavica Đukić Dejanović zaista imali dobru saradnju.Moj zadatak biće da održim dobru komunikaciju sa pokrajinskom vladom i, naravno, sa republičkim vlastima.

* Brine li vas ovo odugovlačenje u vezi sa formiranjem vlade Srbije i može li eventualna propast pregovora uticati na tek formiranu pokrajinsku vlast?

- Veoma je važno da republička vlada bude formirana što pre i da to učine DS i SPS uz ostale koalicione partnere. Za SVM su prihvatljivi i LDP i URS, a mi smo tu u ulozi posrednika i, možda, katalizatora u komunikaciji. Treba nam maksimalno stabilna vlada, koja će odmah da se uhvati ukoštac sa problemima. O eventualnim novim izborima ne želim ni da razmišljam, jer bi to bilo i neodgovorno i skupo.

STAVLJENA TAČKA NA SUBOTICU * Da li je mesto predsednika Skupštine "utešna nagrada" u zamenu za mesto gradonačelnika u Subotici?
- Nismo o tome pregovarali, a i nećemo, jer DS je uveo princip da stranka sa najviše mandata daje gradonačelnika, a onoj do nje pripada mesto predsednika Skupštine grada. U Subotici SVM neće imati gradonačelnika, nego predsednika gradskog parlamenta.

* Pretendujete li na neki resor u vladi Srbije?

- I naredna vlada, ukoliko je formira DS, imaće podršku SVM. Personalno, mi ne pretendujemo na ministarske resore, jer kao stranka kojoj je u fokusu Vojvodina, ne bismo mogli da prebacimo težište svog delovanja u Beograd.

* Osim čelnog mesta u SAPV, da li ste se sa Pajtićem dogovorili o još nekim resorima u pokrajinskoj vladi?

- Nama je interes da zadržimo resore koje smo vodili u prethodna tri mandata, a to su nacionalne manjine i obrazovanje. Ali, o tome smo, za sada, postigli samo načelan dogovor. Očekujem da nekoliko dana posle konstituisanja Skupštine, Pajtić objavi i sastav svog kabineta. Nema potrebe da čekamo da se oformi republička vlada jer ovde je situacija "čista" - DS je osvojio ubedljivu većinu.

* Da li vam je stizao bilo kakav signal o saradnji iz SNS?

- Ni uoči izbora, ni posle njih, nisam imao sa naprednjacima nikakav razgovor na tu temu. Istina, bio sam na inauguraciji predsednika Tomislava Nikolića, ali on u tom trenutku više nije bio na čelu SNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

dominikanac

22.06.2012. 22:40

Svaki nivo vlasti ima svoje ingerencije!sve se radi u interesu gradjana!Tako bar treba da bude!

Stewie

23.06.2012. 01:52

Uz izbor predsednika skupštine trebalo je da se u ponedeljak izabere i nova vlada Vojvodine. Ali se to odlaže. Očigledno da je dovedeno u pitanje da li će i SPS biti parner u toj vladi. Pre će biti da neće, jer će sa naprednjacima ići u koaliciju na republičkom nivou.

hronometar

23.06.2012. 10:46

koliko tacno brzi ? kolika je kvalifikaciona norma i da li ce morati na antidoping kontrolu?

zare5

23.06.2012. 11:29

dali treba da bude brzi na 100m ili na 200m i koolika je kvalifikaciona norma

Luka

23.06.2012. 14:26

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor saopštio je danas da će zbog toga što su "žestoko pokradeni" na izborima 6. maja, zatražiti da se rezultati izbora na svim nivoima preispitaju.Ovaj moze samo u Srbiji da bude na vlasti,zato i propadamo.