Istragu o nestalom novinaru prati i Erdogan lično

Izvor: B92, 07.Okt.2018, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istragu o nestalom novinaru prati i Erdogan lično

Ankara -- Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da lično prati slučaj novinara iz Saudijske Arabije Džamala Kašogija koji je nestao prošle nedelje.

Ranije danas turski istražitelji su saopštili da smatraju da je poznati saudijski pisac i novinar "Vašington posta" ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. "Verujemo da je to bilo ubistvo sa predumišljajem i da je telo naknadno odneto iz konzulata", rekao je agenciji AP jedan od zvaničnika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
U konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu odbacili su te tvrdnje nazvali ih neosnovanim i dodali da su poslali svoj tim istražitelja kako bi pomogli u istrazi.

Erdogan je novinarima rekao da vlasti "češljaju" sve video-snimke i nadgledaju aerodrom, ali da će sačekati rezultate istrage tužilaštva.

Kašogi koji je živeo u SAD u egzilu nestao je u Istanbulu prošlog utorka prilikom posete konzulatu u koji je došao da bi sredio papire za ženidbu sa verenicom iz Turske, a u konzulatu tvrde da je on napustio rezidenciju.

Kašogi je dugogodišnji novinar, poznat po tome što je pisao kritičke tekstove o saudijskom princu, ali je i kritikovao Saudijsku Arabiju zbog rata u Jemenu i spora sa Kanadom. On je poznat i po intervjuima koje je radio sa liderom Al Kaide Osamom Bin Ladenom i putovanjima sa njim izmedju 1987. i 1995. godine.

Početkom 90-ih on je pokušao da ubedi Bin Ladena da se pomiri sa kraljevskom porodicom Saudijske Arabije i vrati u domovinu, medjutim lider Al Kaide je to odbio.

Kašogi je održavao veze sa saudijskom elitom, uključujući i obaveštajne službe, a pokrenuo je i satelitski medijski kanal Al-Arab u Bahreinu 2015. godine, koji je radio svega 11 sati.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.