Ističu rokovi za stranke i birače

Izvor: B92, 20.Apr.2012, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ističu rokovi za stranke i birače

Beograd -- Danas u ponoć ističu rokovi za podnošenje kandidatskih lista za parlamentarne izbore i za zaključivanje jedinstvenog biračkog spiska.

U Skupštini Srbije večeras će se i obaviti žreb za redosled predsedničkih kandidata.

Republička izborna komisija do sada je proglasila 12 kandidatura za predsedničke izbore i 14 za parlamentarne.

Prema utvrđenom Rokovniku RIK-a, do 20. aprila u ponoć treba da bude doneto rešenje o zaključenju biračkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spiska i utvrđivanju ukupnog broja birača, narednog dana RIK-u treba da bude dostavljeno rešenje o zaključenju biračkog spiska, a odmah po dobijanju tog rešenja ukupan broj birača treba da bude objavljen u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Punoletni građani Srbije, koji žele da učestvuju na izborima 6. maja, a neće glasati u mestu prebivališta ili će tog dana biti u inostranstvu, mogli su do 14. aprila da podnesu zahtev da se u birački spisak upiše taj podatak, odnosno da će glasati prema boravištu u zemlji, odnosno inostranstvu.

Glasači će na predstojećim izborima moći da glasaju na ukupno 8.585 biračkih mesta, od kojih je 37 u inostranstvu, a 29 u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija.

RIK je do sada proglasila izborne liste "Za bolji život - Boris Tadić", "Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj", "Ujedinjeni regioni - Mlađan Dinkić", zatim "Čedomir Jovanović - Preokret" i lista "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić".

Proglašene su i liste "Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica", "Ivica Dačić - SPS, PUPS, JS", "Dveri za život Srbije", "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor", "Reformistička stranka - prof. dr Milan Višnjić".

Među proglašenim listama su i "Stranka demokratske akcije Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin", Pokret radnika i seljaka, "Socijaldemokratski savez - Nebojša Leković" i lista koalicije "Sve zajedno - BDZ, GSM, DZH, DZVM, Slovačka stranka - Emir Elfić".

Žreb predsedničkih kandidata

Redosled kandidata za predsedničke izbore na glasačkom listiću svetlo drap boje biće određen žrebom večeras, u 19:15 sati u Skupštini Srbije.

Žrebanje će voditi predsednik Republičke izborne komisije, koja je potvrdila 12 kandidatura za predsednika Srbije, Predrag Grgić.

Iz jednog bubnja izvlači se kugla u kojoj je list sa upisanim imenom i prezimenom kandidata i nazivom pradlagača, dok se iz drugog bubnja izvlači kugla u kojoj je list sa rednim brojem koji će taj kandidat imati.

Izvlačenje kandidata biće javno, a bubnjevi u kojima se nalaze kugle s listićima su providni. Kugle za žrebanje su neprovidne, a njihov broj je dva puta veći od broja kandidata za predsednika Srbije.

Po završetku žrebanja biće održana sednica RIK na kojoj će biti utvrđena konačna lista, koja će zatim biti objavljena u Službenom glasniku.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.