ID raznela Trijumfalnu kapiju u Palmiri

Izvor: B92, 05.Okt.2015, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ID raznela Trijumfalnu kapiju u Palmiri

Pripadnici Islamske države razneli su Trijumfalnu kapiju, jedan od najznačajnijih spomenika u drevnom sirijskom gradu Palmiri.

Sirijski ministar antikviteta Mamun Abdelkarim za Rojters je rekao da su mu izvori u Palmiri potvrdili da je razneta Trijumfalna kapija, biser postojeće kolekcije u gradu oazi.

U tom gradu, džihadisti su prethodno uništili svetilište posvećeno Baal Šaminu i 2.000 godina stari >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Belov hram.

ID kontroliše Palmiru od maja, kada je iz njega proterala vladine snage, a zatim je minirala spomenike i istorijska zdanja.

ID smatra te objekte svetogrđem.

Grad Palmira, uključujući i četiri groblja van gradskih zidina, upisan je na Uneskovu listu svetskog nasleđa 1980.

Uništavanje drevnih lokaliteta postalo je manir Islamske države. Uz uništenja u Siriji, Islamska država uništila je statue, svetilišta i rukopise u iračkom gradu Mosulu i drevni asirski grad Nimrud.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Islamska država nastavlja rušenje Palmire

Izvor: Šumadija Press, 05.Okt.2015

Pripadnici Islamske države razneli su Trijumfalnu kapiju, jedan od najznačajnijih spomenika u drevnom sirijskom gradu Palmiri...Ovo je za Rojters rekao Mamun Abdelkarim, sirijski ministar antikviteta...Abdelkarim je rekao da su mu izvori u Palmiri potvrdili da je razneta Trijumfalna kapija, biser postojeće...

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.