Izvor: Politika, 20.Jan.2014, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos u Kijevu, čekaju se pregovori

Najveće demonstracije od izbijanja krize u novembru. Predsednik Janukovič obećava dijalog sa opozicijom

Prema izveštajima agencija

Kijev, Brisel – Dosad najžešći sukobi demonstranata i snaga reda izbili su u nedelju noću u Kijevu posle donošenja oštrog zakona o ograničavanju protesta, za koji opozicija tvrdi da utire put policijskoj državi.

Itar-Tass procenjuje da se na ulicama našlo oko 200.000 demonstranata, a da se kasnije izdvojila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << grupa mladih maskiranih osoba koja je napala kordon policije pokušavajući da prevrne autobus koji je blokirao put ka zgradi parlamenta.

Uprkos apelima na uzdržanost opozicionih lidera, i lične intervencije bivšeg bokserskog šampiona a sada političara Vitalija Klička, demonstranti su nastavili da bacaju dimne bombe i Molotovljeve koktele, javlja Rojters.

„Zaustavite vašu akciju. Mi smo miran protest“, poručio je Kličko koga je u jednom trenutku uhvatio snop iz aparata za gašenje požara usmeren prema policiji.

On je ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča pozvao da ne ide istim putem kao bivši rumunski diktator Nikolaje Čaušesku ili ubijeni libijski lider Muamer Gadafi.

Kličkova predstavnica za štampu je preko „Tvitera” najavila da se Janukovič složio da se odmah nađe sa Kličkom u predsedničkoj rezidenciji van Kijeva, iako to nije potvrđeno sa predsednikove strane.

Kličko je juče najavio da se Janukovič saglasio da se osnuje komitet kako bi se razrešila politička kriza izazvana u novembru kada je Janukovič odbio potpisivanje sporazuma sa EU i okrenuo se Moskvi tražeći rusku pomoć.

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko, koja se nalazi u zatvoru, podržala je demonstranterekavši da bi bila s njima da može.„Zaštite Ukrajinu i ničega se ne plašite. Ukrajinu nema niko drugi da brani do vas. Vi ste heroji”, rekla je Timošenko u izjavi koju je prenela njena portparolka za AFP.

AP dodaje da su juče rano ujutro zapaljena četiri policijska autobusa i dva kamiona, od kojih su napravljene ulične barikade.

Policija je tokom do sada najvećeg mitinga od izbijanja krize pokazala uzdržanost iako je upotrebila šok-bombe, suzavac i vodene topove na temperaturi od minus sedam stepeni Celzijusa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je 30 policajaca povređeno, 10 primljeno u bolnice, od kojih četvorica u teškom stanju.

Uprkos hladnoći, na ulicama Kijeva je i dalje nekoliko hiljada ljudi od kojih mnogi nose gas-maske. Demonstranti posipaju asfalt solju na mestima gde se formirao led zbog upotrebe vodenih topova i bacaju petarde na policiju koja je upotrebila suzavac.

Mnogi učesnici demonstracija na glavama su nosili lonce i druge vrste maski, izrugujući se odredbi prema kojoj je demonstrantima zabranjeno da pokrivaju lica i nose šlemove, izveštava AP.

Novim setom zakona zabranjeni su svi vidovi antivladinih protesta, kao i postavljanje šatora i bina. Za kršenje javnog reda propisane su drakonske zatvorske kazne i do 15 godina.

Vlada je u međuvremenu najavila razgovore sa predstavnicima opozicije.

Ukrajina je bila jedna od značajnih tema na jučerašnjem ministarskom sastanku u Briselu, dok se EU priprema za samit sa Rusijom kasnije ovog meseca.

----------------------------------------------

EU upozorava Kijev

Od našeg specijalnog izveštača

Brisel – Šefovi diplomatijaEU pozvali su ukrajinsku vlast da povuče nove zakone koje Brisel tumači kao kršenje ljudskih prava, pre svega slobode izražavanja i prava na održavanje mirnih protesta.

Ministri su na jučerašnjem sastanku u Briselu izrazili žaljenje zbog nasilja na protestima u Ukrajini navodeći da je tamošnja vlada pogrešila što je donela zakone koji omogućavaju krivično gonjenje učesnika antivladinih protesta u nameri da uguši proevropske demonstracije.

„Imamo situaciju koja je akutna i smatram da je veoma značajno da reagujemo, posebno zbog paketa represivnih mera donetih prošlog četvrtka u Kijevu”, rekao je juče ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt i dodao da smatra da su preksinoćna dešavanja u Ukrajini – u kojem su mirni protesti prerasli u nasilje u kojem demonstranti napadaju policiju – posledica paketa represivnih mera koje je donela tamošnja vlada.

Nemački ministar Frank-Valter Štajnmajer je rekao da ne „vidi kratkoročno rešenje”, dodajući da će se o Ukrajini raspravljati sa „partnerima” na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti koja se održava 30. januara. Uprkos tome, Nemačka je prošle nedelje već stavila do znanja da bi EU trebalo da razmotri zamrzavanje svake saradnje sa zvaničnim Kijevom, uključujući suspendovanje razgovora o viznoj liberalizaciji za građane Ukrajine.

Britanski ministar Vilijam Hejg žali zbog nasilja u Kijevu i ocenjuje da je greška uvođenje ograničenja za proteste. On je, ipak, pozdravio spremnost ukrajinske vlade za razgovore sa opozicijom.

Visoka predstavnica EU za spoljne odnose i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton izjavila je posle sastanka da ministri EU podstiču sve strane da budu suzdržane, a vlasti da u potpunosti poštuju slobodu štampe kao i da sporne zakone dovedu u sklad sa evropskim i međunarodnim obavezama Ukrajine.

Savet ministara EU je u zaključcima istakao da EU ostaje posvećena političkom pridruživanju i ekonomskoj integraciji Ukrajine, kao i potpisivanju Sporazuma o pridruživanju, kad god je Ukrajina spremna za to.

Nenad Radičević

----------------------------------------------

Zabrinutost Vašingtona

Vašington – Bela kuća pozvala je u na hitnu obustavu sukoba između snaga bezbednosti i demonstranata u Ukrajini, upozoravajući na moguće sankcije, javlja AFP. „Duboko smo zabrinuti zbog nasilja koje se događa na ulicama Kijeva i pozivamo sve strane da odmah smire situaciju”, navodi se u saopštenju portparolke Saveta za nacionalnu bezbednost Kejtlin Hejden.

objavljeno: 20.01.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.