Han: Rešenje prepustiti Beogradu i Prištini

Izvor: N1 televizija, 04.Sep.2018, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Rešenje prepustiti Beogradu i Prištini

Komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocenuje da bilo kakvo rešenje Srbije i Kosova ne sme ići na štetu stabilnosti Zapadnog Balkana, prenosi RSE.

Odgovarajući na pitanje o razmeni teritorija između Kosova i Srbije kako bi se obe zemlje pokrenule ka EU, Han kaže da je za rešavanje svakog bilateralnog sukoba.

"Ali svako rešenje mora doprineti široj stabilnosti ovog regiona, tako da to bilateralno >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << rešenje ne ide na štetu drugih u regionu. Sada moramo videti širi sliku što znači da, bez obzira kakvo je to rešenje, ono mora biti takvo da ne ide na štetu drugih", rekao je Han za Radio Slobodna Evropa.

Misli da razmenu teritorija treba "ostaviti njima da o tome raspravljaju".

"Sada vrlo jasno znaju šta su naši uslovni okviri i smatram da, ako želite nešto postići, treba razmišljati i izvan kutije", rekao je.

Dodaje da su uslovni okviri da ima više stabilnosti u regionu.

"I da svako pojedinačno rešenje, svaki dogovor za rešenje bilateralnih sukoba mora doprineti ukupnoj stabilnosti i razvoju regiona jer je, u završnici, cilj da svih šest zemalja postanu članice EU", kaže Han.

Odgovarajući na pitanje da li se boji da će to imati negativan efekat na BiH, Makedoniju, kao i na zemlje istočnog partnerstva, Han kaže da misli da je prerano o tome govoriti.

"Oni i dalje pregovaraju. Neke ideje su se pojavile. Posmatrajmo to na ovaj način – i sada se radi na daljim pregovorima radi boljeg usaglašavanja ideja. Smatram da paket koji ima pravno-obavezujući sporazum između Srbije i Kosova mora sadržavati više elemenata, a onda ćemo videti konačne ideje. Ali mislim da su obe strane sada potpuno svesne međunarodne, ne bih rekao zabrinutosti, već ograničenja, a unutar toga mislim da su mnoga rešenja moguća", rekao je Han.

Na pitanje da li smatra da će do rešenja doći do kraja mandata Evropske komisije, krajem oktobra, kaže da to nije zato što je kraj mandata.

"Ali, bilo bi od koristi ako bi se to moglo zaključiti do, recimo, leta iduće godine, kako bismo krenuli novim koracima", rekao je komesar EU za proširenje Johanes Han.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Han ne odbacuje ideju o razmeni teritorija Srbije i Kosova, ali daje ROK

Izvor: Blic, 04.Sep.2018

Komesar EU za proširenje i politiku susedstva Johanes Han izjavio je da bilo kakvo rešenje Beograda i Prištine ne sme ići na štetu stabilnosti Zapadnog Balkana.

Nastavak na Blic...

Han: Rešenje prepustiti Beogradu i Prištini

Izvor: Beta, 04.Sep.2018

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da Beogradu i Prištini treba prepustiti da nadju rešenje za normalizaciju odnosa, ali da postoje ograničenja u okviru kojeg je moguć dogovor.Han je u intervjuu za Radio slobodna Evropa rekao da rešenje za odnose Srbije i Kosova ne sme da ide...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.