HITAN TELEFONSKI RAZGOVOR: Makron pozvao Putina zbog situacije u Belorusiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2020, 19:37

HITAN TELEFONSKI RAZGOVOR: Makron pozvao Putina zbog situacije u Belorusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarali su telefonom o situaciji u Belorusiji, Libanu, Ukrajini, kao i o pandemiji virusa korona

Kako je saopšteno, razgovor je održan na inicijativu francuskog predsednika.

Predsednici dve zemlje su istakli važnost saradnje u borbi protiv širenja virusa korona, uzimajući u obzir registraciju ruske vakcine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << protiv kovida 19.

- U kontekstu bilateralnih pitanja koja se nalaze na dnevnom redu i pripreme moguće posete predsednika Francuske Rusiji, izražen je obostrani interes za razvoj veza u političkoj, trgovinskoj, ekonomskoj i humanitarnoj sferi, za preduzimanje koraka u interesima jačanja evropske bezbednosti i stabilnosti. Posebno je naglašena važnost dalje saradnje u borbi protiv širenja virusa korona, uzimajući u obzir i registraciju vakcine u Rusiji za prevenciju ove bolesti - istaknuto je.

Predsednici su razgovarali i o situaciji u Libanu.

- Detaljno je analizirana situacija u Libanu s akcentom na mere koje su Rusija i Francuska preduzele u cilju pružanja humanitarne pomoći libanskom stanovništvu nakon eksplozije u luci u Bejrutu 4. avgusta. Emanuel Makron je podelio utiske o nedavnoj poseti Libanu, kao i o rezultatima video-konferencije o prikupljanju međunarodne pomoći za tu zemlju, koju je Francuska organizovala 9. avgusta - navodi se u saopštenju.

Ističe se da je tokom razgovora o razvoju unutarpolitičke situacije u Libanu "ruska strana potvrdila svoj stav da podržava nacionalno jedinstvo i suverenitet Republike".

- Akcenat je stavljen na to da je neophodno da sva sporna pitanja reše Libanci na osnovu konstruktivnog dijaloga, bez spoljnog mešanja - ističe se.

- Bilo je reči i o aktuelnoj situaciji u Belorusiji - navodi se u saopštenju.

Putin i Makron su se takođe dogovorili da nastave zajednički rad u cilju rešavanja situacije u Ukrajini u okviru normandijskog formata. Ruski lider je naglasio da je važno da Kijev precizno izvršava obaveze u skladu sa Minskim sporazumima.

Putin je takođe izjavio Makronu iskreno saučešće zbog pogibije državljana Francuske na jugozapadu Nigerije.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Putin i Makron razgovarali o situaciji u Belorusiji, Libanu, Ukrajini, kao i o pandemiji koronavirusa

Izvor: Vostok.rs, 13.Avg.2020, 10:47

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarali su telefonom o situaciji u Belorusiji, Libanu, Ukrajini, kao i o pandemiji virusa korona, saopštila je pres-služba Kremlja.. Razgovor je održan na inicijativu francuskog predsednika. Predsednici dve zemlje...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.