Grubješićeva sa britanskim zvaničnicima

Izvor: RTS, 16.Jan.2013, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grubješićeva sa britanskim zvaničnicima

Srbija ima punu podršku Velike Britanije u procesu evropskih integracija i dobijanju datuma za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, rečeno na sastanku potpredsednice Vlade Suzane Grubješić sa britanskim ministrom za evropske poslove Dejvidom Lidingtonom.

Velika Britanija daje punu podršku Srbiji u procesu evropskih integracija i dobijanju datuma za početak pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uniji, rečeno je na sastanku potpredsednice Vlade za evropske integracije Suzane Grubješić sa ministrom za evropske poslove Velike Britanije Dejvidom Lidingtonom.

Grubješićeva i Lidington su se složili da ni za EU ni za zemlje kandidate ne bi bilo dobro da dođe do pauze u proširenju, saopštila je Kancelarija vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Ona je istakla da je Srbija spremna da odmah počne pregovore i da je svesna da je pred njom velika šansa koju ne sme da propusti. Ona je naglasila da je Vlada Srbije pokazala punu ozbiljnost i posvećenost evropskim integracijama, jer je sve što je bilo dogovoreno sprovedeno u najkraćem roku.

"U razgovorima koje sam danas imala sa britanskim ministrom za Evropu i sa savetnicima iz kabineta premijera, još jednom sam dobila čvrsta uveravanja da se Britanija zalaže za politiku proširenja i za to da ne dođe do pauze nakon prijema Hrvatske," rekla je Grubješićeva.

Potrpedsednica Vlade se sastala i sa Angusom Lapslijem, direktorom Sekretarijata za evropske poslove u kabinetu premijera Ujedinjenog Kraljevstva, kao i sa Patrikom Rokom, političkim savetnikom premijera Kamerona.

Prema njenim rečima, na sastancima je istaknuto da Srbija ima punu podršku da nastavi i ubrza proces integracija, ali i da mora da bude svesna šta treba da uradi da bi datum u junu postao izvestan.

"To je šansa koju mi kao država ne smemo da propustimo, istakla je Grubješić.

Ona je ocenila da je politika nove vlade je kredibilna i konstantna.

"Srbija je krenula u intenzivnu diplomatsku aktivnost kako bismo o rezultatima koje smo postigli informisali sve članice EU, posebno one ključne," rekla je ona, napominjući da je Srbija za evropske partnere kredibilan partner, jer iza politike vlade stoje konkretna dela.

Nastavak političkog dijaloga sa Prištinom i sprovođenje onoga što je već dogovoreno je od ključnog značaja za našu državu, napomenula je potpredsednica vlade.

Grubješićeva se posle razgovora sa predstavnicima vlade u Dauning stritu obratila članovicma Odbora za evropske poslove u Gornjem domu britanskog parlamenta koji, u ime Velike Britanije, odlučuje o pitanju proširenja EU.

Nakon posete Londonu, potpredsednica srpske Vlade će otputovati u Kopenhagen, Dablin i Brisel.

Najvažniji susreti planirani su tokom prvog ovogodišnjeg sastanka ministara evropskih poslova zemalja EU koji će se održati u Irskoj, koja je 1. januara preuzela predsedavanje EU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.