Grčka otpušta 15.000 radnika iz javnog sektora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2012, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka otpušta 15.000 radnika iz javnog sektora

ATINA -

Grčka koaliciona vlada je danas saopštila da je prihvatila zahteve svojih međunarodnih kreditora da ove godine otpusti 15.000 radnika iz javnog sektora, u okviru novog zakona kojim će otkazi biti dozvoljeni.

Ministar za reforme javnog sektora Dimitris Repas saopštio je vesti o otkazima, u vreme kada su ponovo odloženi pregovori o novom paketu finansijske pomoći, koji je Grčkoj potreban da bi izbegla bankrot u martu, kada na naplatu dospevaju obveznice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vredne 14,5 milijardi evra, prenela je agencija AP.

Dato saopštenje ukazuje na značajnu promenu stava zvanične Atine, budući da su državni poslovi dosad bili zaštićeni od ozbiljne finansijske krize, koja traje već dve godine.

Evropska komisija je ranije danas upozorila da Grčka već kasni sa ispunjavanjem zahteva Brisela u vezi sa političkim dogovorom u okviru kog se ta prezadužena zemlja obavezala da će reformisati svoju ekonomiju i smanjiti javni dug u zamenu za novi paket međunarodne finansijske pomoći.

"Odluke moraju da budu donete, a lopta je sada u rukama Grka", poručio je portparol evropskog komesara za ekonomska i monetarna pitanja Olija Rena Amadeu Altafaž.

EU i Međunarodni monetarni fond, u okviru dugačke liste zahteva, pored otpuštanja u ogromnom grčkom javnom sektoru, traže i smanjenje minimalne bruto mesečne zarade koja iznosi 750 evra.

Sindikati i udruženja zaposlenih protive se smanjenju plata, ukazujući da bi to produbilo recesiju koja traje već četiri godine i povećalo nezaposlenost koja već dostiže 19 odsto.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka vlada otpušta 15.000 ljudi

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Feb.2012

Grčka koaliciona vlada je u ponedeljak saopštila da je prihvatila zahteve međunarodnih kreditora da ove godine otpusti 15.000 radnika iz javnog sektora, u okviru novog zakona kojim će otkazi biti dozvoljeni.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Grčka otpušta 15.000 radnika u javnom sektoru

Izvor: Mondo, 06.Feb.2012

Koaliciona vlada je danas saopštila da je prihvatila zahteve međunarodnih kreditora da ove godine otpusti 15.000 radnika iz javnog sektora.

Nastavak na Mondo...

Grčka smanjuje broj državnih službenika

Izvor: Blic, 07.Feb.2012, 00:05

Grčka koaliciona vlada danas je, pod međunarodnim pritiskom, pristala da ove godine smanji broj zaposlenih u državnim službama za 15.000, u okviru mera štednje koje su postavljene kao uslov za dobijanje finansijske pomoći...Ova objava ukazuje na promenu grčke politike, pošto su radna mesta u...

Nastavak na Blic...

Grčka u štrajku

Izvor: Beta, 07.Feb.2012

ATINA, 7. februara 2012. (Beta-AP) - Sindikati u Grčkoj za utorak su zakazali 24-časovni generalni štrajk kao odgovor na nove mere štednje i najavljeno otpuštanje 15.000 radnika iz javnog sektora u tekućoj godin..

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.