Grad svetlosti uskoro u mraku?

Izvor: Blic, 30.Dec.2012, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Grad svetlosti" uskoro u mraku?

Prodavnice i kancelarije u francuskim gradovima, uključujući i Pariz, moraće, prema predlozima Vlade, tokom noći da gase svetla radi štednje, što je izazvalo zabrinutost da bi "grad svetlosti" mogao da potone u mrak.

Ministar ekologije Delfin Bato rekla je da će najranije u januaru biti predstavljen novi vladin dekret.

Prema novim merama, prodavnice i poslovne zgrade moraće da ugase svetla od 1.00 čas posle ponoći do 7.00 ujutro u okviru nastojanja vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da smanji troškove i potrošnju energije.

Bato je izrazila nadu da će novim merama pokrenuti "logiku energetske svesnosti". Nove mere neće biti primenjene u slučajevima kada je svetlo neophodno za bezbednost, tokom proslava, kao i za preduzeća koja rade noću.

Međutim, pojedinci, posebno u Parizu, izražavaju zabrinutost da će nove mere naškoditi turizmu.

- Ne mogu da zamislim Ajfelov toranj bez svetla, Jelisejska polja i palatu Konsijeržeri koja je tek renovirana - navodi pisac Gaj Konopnicki u članku u francuskom dnevniku "Marijan".

Nije poznato da li će i od nacionalnih spomenika biti zatraženo da noću gase svetla, ali pojedini to već čine u određenim časovima, uključujući i Afjelov toranj.

Povezane vesti: U Parizu demonstriralo 80.000 ljudi, u Briselu 1.500 I pored mera nedostaje još 30 milijardi Kraj Sarkozijevim merama štednje Zemlje zapada na sve načine pokušavaju da privuku turiste iz zemalja u razvoju Donji dom francuskog parlementa odobrio nove mere štednje
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Grad svetlosti" uskoro u mraku?

Izvor: Vesti-online.com, 31.Dec.2012, 09:12

Prodavnice i kancelarije u francuskim gradovima, uključujući i Pariz, moraće, prema predlozima Vlade, tokom noći da gase svetla radi štednje, što je izazvalo zabrinutost da bi "grad svetlosti" mogao da potone u mrak...Ministar ekologije Delfin Bato rekla je da će najranije u januaru biti predstavljen...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.