Godišnja inflacija u Turskoj skočila na skoro 25 procenata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2018, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnja inflacija u Turskoj skočila na skoro 25 procenata

Stopa inflacije u Turskoj skočila je u septembru na skoro 25 odsto međugodišnje usled pada vrednosti lire, saopštila je državna statistika.

Prema podacima Državnog instituta za statistiku, objavljenim danas, indeks potrošačkih cena je iznosio 24,5 procenata u septembru 2018. u odnosu na prethodnu godinu. To je znatno više od registrovane međugodišnje inflacije u avgustu od 17,9 odsto, prenosi agencija AP.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Turska lira je od početka ove godine deprecirala za oko 40 posto prema dolaru usled zabrinutosti zbog ekonomske politike turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i diplomatsko-trgovinskog spora sa Sjedinjenim Državama, dodaje američka agencija.

Prošlog meseca, turska centralna banka je oštro povećala referentnu kamatnu stopu sa 17,75 odsto na 24 procenta, u nastojanju da obuzda inflaciju i zaustavi valutnu krizu, uprkos Erdoganovom protivljenju podizanju kamate.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Turska: Inflacija skočila na 25 posto

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Okt.2018

Godišnja inflacija u Turskoj u septembru je ubrzala na gotovo 25 posto, a lira je unatoč oštrom povećanju ključne kamatne stope ostala slabašnom prema američkom dolaru, s gubitkom na vrijednosti većim od trećine od početka godine. Potrošačke cijene u Turskoj u prošlom mjesecu  su bile...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.