GRČKA ISPISUJE NOVU ISTORIJU: Imenovana prva žena na mesto šefa države (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2020, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRČKA ISPISUJE NOVU ISTORIJU: Imenovana prva žena na mesto šefa države (VIDEO)

Potrebno je 200 glasova poslanika u grčkom parlamentu da bi bio izabran novi predsednik.

Grčka vlada dostavila je parlamentu predlog za izbor novog predsednika Republike koji će biti održan 22. januara.

Poslanici će glasati za kandidata Katerinu Sakelaropolou, aktuelnu predsednicu Vrhovnog suda u toj zemlji, saopštio je premijer te zemlje Kirijakos Micotakis.

- Smatram da je došlo vreme da na najvišu funkciju u državi dođe žena. U grčkom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << društvu i dalje ima različitih diskriminacija prema ženama. To menjamo odozgo s vrha. Grčka žena na početku 21. veka dobija mesto u društvu koje joj pripada - poručio je Micotakis.

Nakon revizije člana 32 grčkog Ustava, potrebno je 200 glasova poslanika u grčkom parlamentu da bi bio izabran novi predsednik.

Vladajuća stranka Nova demokratija ima 158 poslanika u grčkom parlamentu i potrebni su joj glasovi opozicionih poslanika kako bi Sakelaropolou bila izabrana za predsednicu te zemlje.

Danas je bivši premijer i lider grčke opozicione Sirize, Aleksis Cipras, podržao kandidaturu Sakelaropolou, čime je već obezbeđena podrška od 244 poslanika, zajedno sa glasovima poslanika iz redova Sirize.

Komunistička partija Grčke koja ima 15 poslanika u grčkom parlamentu odbila je predlog Kirijakosa Micotakisa za predsednika te zemlje.

Inače, prema pravilima za izbor grčkog predsednika koji se bira posredno u grčkom parlamentu, ukoliko u prva dva kruga glasanja ne budu obezbeđeni glasovi 200 poslanika, u trećem pokušaju prag se smanjuje na 180 glasova poslanika koji bi se izjasnili pozitivno.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Katerina Sakelaropulu sve izvesnije nova predsednica Grčke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2020, 13:30

Kandidat za predsednika Grčke Katerina Sakelaropulu koju je predložio grčki premijer Kirijakos Micotakis dobila je podršku 266 poslanika u grčkom parlamentu, iako joj je za izbor šefa države potrebno samo 200 glasova grčkih poslanika, prenosi grčki list Katimerini...Predlog Micotakisa je dobio...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.