GLAD I BEDA TERAJU RODITELJE NA OČAJNE POTEZE: Potresne scene dece koja sama prelaze granicu (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Apr.2021, 08:10

GLAD I BEDA TERAJU RODITELJE NA OČAJNE POTEZE: Potresne scene dece koja sama prelaze granicu (FOTO/VIDEO)

Sve više dece bez pratnje roditelja prelazi američko-meksičku granicu

Čak 172,331 migranta ušlo je ilegalno u SAD u martu ove godine. Taj je broj rekord koji nije zabeležen u poslednjih 15 godina. U poslednjih je šest meseci granicu između Meksika i SAD-a prešlo 570 hiljada ljudi, što je za 24 posto više migranata nego u istom periodu lani.

Dodatan problem postao je broj maloletnih migranata, koji u zemlju često putuju bez pratnjeroditelja i starijih članova >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << porodice, a jedine odrasle osobe na putu zapravo su krijumčari ljudi.

U odnosu na broj maloletnih migranata koji su ušli u zemlju u februaru ove godine taj se broj udvostručio. U martu je u SAD ilegalno ušlo 18 663 dece. Deca borave u prihvatilištima koji su davno premašila svoje smeštajne kapacitete.

Agencija za carinu i nadzor granice izvestila je o početku povećanog priliva od aprila 2020. godine, a kao glavne razloge navode "nasilje, prirodne katastrofe, nestašice hrane i siromaštvo u Meksiku i severnom trokutu zemalja Centralne Amerike."

Najviše je migranta iz Gvatemale, Hondurasa i Salvadora, a oni odrasli koji uđu u zemlju bez dece često vrate u Meksiko. Za sad je vraćeno njih 104 hiljade.

Nova administracija u Beloj kući za situaciju krivi Trampovo vodstvo i ukazuje na dugotrajno loše vladanje situacijom i ukidanje infrastrukture koja je funkcionisala do tad.

- Niko ne može očekivati da će se ova situacija rešiti preko noći - kazao je službenik Bajdenove administracije i dodao da "predsednik ima plan".

- Moramo ispočetka izgraditi sistem - kazao je.

Trenutno je u smeštaju američke vlade nešto više od 20 000 maloletnika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

SAD smeštaju migrantske porodice u hotele

Izvor: B92, 10.Apr.2021

Migrantske porodice će biti smešteni u hotelima u oblasti Finiksa u SAD kao odgovor na sve veći broj ljudi koji prelaze američko-meksičku granicu...Američka služba za imigraciju i carine (ICE) će zauzeti hotele duž jugozapadne američke granice uključujući u Finiksu, u američkoj državi Arizoni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.