Protesti zbog filma ne jenjavaju

Izvor: B92, 20.Sep.2012, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti zbog filma ne jenjavaju

Kabul -- Protesti zbog antiislamskog filma "Nevinost muslimana" i karikatura proroka Muhameda nastavljeni su danas u Avganistanu i Indoneziji.

U Avganistanu su održana dva protesta - jedan zbog karikatura proroka Muhameda objavljenih u francuskom satiričnom magazinu i drugi zbog američkog filma koji vređa islam.

Oko 300 studenata okupilo se u Kabulu i uzvikivali su "smrt Francuskoj, smrt Americi", dok je nedaleko od avganistanske omladine još nekoliko stotina okupljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na nadvožnjaku u delu grada gde ima puno predstavništava sa Zapada, vikalo "smrt Americi" i "živeo islam, živeo Avganistan", javio je izveštač AFP s lica mesta.

Današnji mirni protesti su deo serije sličnih okupljanja u Avganistanu u poslednjih četiri dana.

U ponedeljak se okopilo više od 1.000 stanovnika u istočnom Kabulu i vrlo brzo se protest pretvorio u nemire u kojima je oko 50 policajaca lakše ranjeno.

U francuskom satiričnom magazinu "Šarli Ebdo" pojavile su se juče karikature na kojima je prikazan musliman u invalidskim kolicima kojeg gura ortodoksni Jevrejin, dok su se prošle nedelje pojavilili klipovi na Jutjubu antimuslimanskog filma "Nevinost muslimana" snimnjenog u Kaliforniji.

Demonstranti zatvorili Mek u Indoneziji

Ljuti zbog filma "Nevinost muslimana", Indonežani su nastavili protest u Makasaru, javio je Asošijeted pres, ističući da je američki konzulat u tom trećem po veličini gradu zatvoren već drugi dan.

Američka agencija izveštava da se protestu priključilo oko 50 studenata na jednom islamskom univerzitetu u Makasaru, glavnom gradu provincije Južni Sulavezi.

Oni su zapalili automobilske gume i primorali na zatvaranje restoran "Mek Donalds". Kasnije je ulaz prekriven natpisom "Ovo mora biti zatvoreno kao simbol našeg protesta protiv 'Nevinosti muslimana', napravljenog u SAD".

U međuvremenu je i američki konzulat u glavnom gradu provincije Severna Sumatra, Medanu, zatvoren drugi dan za redom, navodi AP.

Američka ambasada u Indoneziji izdala je obaveštenje za svoje građane da će diplomatsko-konzularne misije u Indoneziji biti zatvorene sutra, kada se očekuju veći protesti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Verski protesti

Izvor: RTV Pink, 20.Sep.2012

Dva protesta protiv francuskih karikatura i američkog filma . . . Na stotine mladih Avganistanaca danas je demonstriralo protiv karikatura proroka Muhameda objavljenih u francuskom satiričnom magazinu, a još toliko se okupilo da bi nastavilo protest protiv antimuslimanskog filma u američkoj produkciji....

Nastavak na RTV Pink...

Protesti u Teheranu, Kabulu i Islamabadu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Sep.2012

Stotine Afganistanaca protestirali  su  u Kabulu zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda u Francuskoj. Oko 300 ljudi skandiralo je “smrt Francuskoj”  i “smrt Americi” zbog prikazivanja niskobudjetskog kontroverznog filma “ Nevinost muslimana” koji takodjer vrijedja proroka. ...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.