Falkoni: Francuska zainteresovana da čuje komentare i nedoumice Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Nov.2019, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Falkoni: Francuska zainteresovana da čuje komentare i nedoumice Srbije

Francuski ambasador Žan-Luj Falkoni (Jean-Louis Falconi) izjavio je danas da je od izuzetnog značaja za Francusku da čuje stavove, predloge i eventualne nedoumice Srbije kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), o dosadašnjem načinu i metodologiji vođenja pregovora kao i o konkretnim koristima procesa u ovoj fazi pregovora.

Falkoni je u razgovoru sa srpskom ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović u Beogradu podvukao da je pozicija Francuske >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << jasna u pogledu krajnjeg cilja pristupnog procesa, a to je punopravno članstvo za kandidate koji sprovedu sve neophodne reforme, saopštilo je nadležno ministarstvo.

Francuski ambasador je detaljnije predstavio zamisli sadržane u non pejperu, ali i naglasio da će one svakako biti temeljno diskutovane među svim državama članicama, a da bi zaživele moraju da budu usaglašene u okviru EU, nove Evropske komisije i svih država članica.

Falkoni je naglasio je da Francuska prepoznaje Srbiju kao ozbiljnu pristupajuću državu, koja sprovodi važne reforme u oblasti vladavine prava i ekonomije.

Ministarka Joksimović je zahvalila na inicijativi ambasadora da dodatno predstavi pozicije Francuske o "non pejperu".

"Posebno je zahvalila ambasadoru Falkoniju na ažurnosti i trenutku, da baš kada traje ministarski sasatanak EU u Briselu, i mi dobijemo priliku da saznamo više o pojedinostima zamisli i ideja koje su predočene državama članicama EU u non pejperu", navodi se u saopštenju i dodaje da too pokazuje da Francuska vrednuje i uvažava mišljenje i stav Beograda.

Ministarka je naglasila da sa razumevanjem i strpljenjem Srbija posmatra predloge reformi EU i politike proširenja, ali i da istovremeno aktivno deluje u pogledu pristupnog procesa i sprovođenja preduzetih obaveza.

Ona je izrazila očekivanje da će tokom finskog predesedavanja do kraja godine, države članice prepoznati rezultate koje je Srbija postigla u oblasti primene obaveza iz poglavlja 23 i 24, i da će Srbija dobiti saglasnost za otvaranje novih poglavlja u pristupnom procesu.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.