Fajnenšel tajms: Crkva skriva užasan zločin

Izvor: Vesti-online.com, 03.Apr.2010, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Fajnenšel tajms": Crkva skriva užasan zločin

Britanski list "Fajnenšel tajms" ocenio je danas da je reagovanje Svete stolice na sve veći broj svedočenja o zlostavljanju dece od katoličkih sveštenika "bespomoćno neadekvatna" i da je reč o "užasnom zločinu" koji crkva pokušava da prikrije.

Britanski list takođe smatra da u potrazi za odgovornima treba ići do vrha, odnosno do samog Vatikana, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

"Fajnešel tajms" dodaje da je intelekutalno nečasno kriviti sekularizam za zlostavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dece u crkvenim krugovima što je, kako se navodi, jedna od poruka sadržanih u izvinjenju pape Benedikta upućenom irskim vernicima u svetlu otkrića u vezi sa zlostavljanjem dece od strane katoličkih sveštenika u toj zemlji.

List poziva Katoličku crkvu da preuzme odgovornost za zlostavljanje maloletnika od strane njenih sveštenika i velikodostojnika, i da sarađuje sa sudovima u svim slučajevima gde postoje opipljivi dokazi o počinjenim zlodelima.

To je, navodi list, jedini način da se spase ugled Vatikana. Istovremeno, britanski list "Dejli telegraf" preneo je vest da se specijalna telefonska linija koju je uspostavila Katolička crkva u Nemačkoj kako bi pomogla žrtvama zlostavljanja od strane sveštenika "usijala" već prvog dana rada.

Preko 4.500 ljudi pokušalo je da stupi u kontakt sa savetnicima i psiholozima, što je dovelo do pada sistema i zagušenja linija, a crkvene zvaničnike nateralo da javnosti upute izvinjenje uz napomenu da nisu očekivali tako veliki odziv oštećenih.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.