Fabrici: EU podržava lidersku ulogu Srbije, 2019. prilika

Izvor: B92, 04.Okt.2018, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrici: EU podržava lidersku ulogu Srbije, 2019. prilika

Beograd -- Proširenje EU je ponovo aktuleno kao tema i 2019. bi mogla da bude velika šansa za zemlje u regionu.

To je izjavio šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i istakao da EU podržava lidersku ulogu Srbije po pitanju evropskih integracija.

Fabrici je na Sedmom Samita EU - jugoistočna Evropa, o održivom razvoju za Balkan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - Srbija u vodećoj ulozi, u organizaciji londonskog Ekonomista, rekao da se pitanje proširenja fraća u fokus EU i da bi to trebalo iskoristiti.

"Mislim da imamo jasno razumevanje gde je budućnost reigona - njegova budućnost je u EU. Tako da 2019. predstavlja veliku priliku za proces proširenja", rekao je Fabrici.

Kaže da postoji napredak u evropskim integracijama Srbije, kao i regiona, podsetivši da je u sa Srbijom otvoreno do sada 14 od 35 poglavlja.

Istakao je da je makroekonomska situacija u Srbiji sve bolje, da privreda raste, postoji fisklana stabilnost, ali da su potebne dalje reforme da bi rast bio održiv.

"Takođe, vladavina prava je oblast u kojoj treba još raditi, gde treba još 'mišića', ustavne reforme, zatim sloboda medija", kazao je Fabrici.

Ističe da postoji napredak i kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine po pitanju KiM.

On je dodao da je Srbija dosta aktivna i ulaže velike napore za povezivanje sa drugim zemljama u regionu.

Fabrici je dodao da podržava sve što je rekla premijerka na tom skupu po pitanju evropskih integracija Srbije i razlozima za pristupanje EU.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fabrici: 2019. šansa za region i Srbiju

Izvor: Mondo, 04.Okt.2018

Proširenje EU je ponovo aktuleno kao tema i 2019. bi mogla da bude velika šansa za zemlje u regionu, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici...Foto: MONDO/Stefan Stojanović..Fabrici je na Sedmom Samitu EU - jugoistočna Evropa, o održivom razvoju za Balkan - Srbija u vodećoj ulozi,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.