Četvrtak, 04.10.2018.

16:36

Fabrici: EU podržava lidersku ulogu Srbije, 2019. prilika

Proširenje EU je ponovo aktuleno kao tema i 2019. bi mogla da bude velika šansa za zemlje u regionu.

Izvor: Tanjug

Fabrici: EU podržava lidersku ulogu Srbije, 2019. prilika
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

To je izjavio šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i istakao da EU podržava lidersku ulogu Srbije po pitanju evropskih integracija.

Fabrici je na Sedmom Samita EU - jugoistočna Evropa, o održivom razvoju za Balkan - Srbija u vodećoj ulozi, u organizaciji londonskog Ekonomista, rekao da se pitanje proširenja fraća u fokus EU i da bi to trebalo iskoristiti.

"Mislim da imamo jasno razumevanje gde je budućnost reigona - njegova budućnost je u EU. Tako da 2019. predstavlja veliku priliku za proces proširenja", rekao je Fabrici.

Kaže da postoji napredak u evropskim integracijama Srbije, kao i regiona, podsetivši da je u sa Srbijom otvoreno do sada 14 od 35 poglavlja.

Istakao je da je makroekonomska situacija u Srbiji sve bolje, da privreda raste, postoji fisklana stabilnost, ali da su potebne dalje reforme da bi rast bio održiv.

"Takođe, vladavina prava je oblast u kojoj treba još raditi, gde treba još 'mišića', ustavne reforme, zatim sloboda medija", kazao je Fabrici.
Ističe da postoji napredak i kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine po pitanju KiM.

On je dodao da je Srbija dosta aktivna i ulaže velike napore za povezivanje sa drugim zemljama u regionu.

Fabrici je dodao da podržava sve što je rekla premijerka na tom skupu po pitanju evropskih integracija Srbije i razlozima za pristupanje EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

20 h

Podeli: