FBI i članovi Kongresa: Eksplozije u Bostonu je teroristički napad

Izvor: Blic, 16.Apr.2013, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FBI i članovi Kongresa: Eksplozije u Bostonu je teroristički napad

Američki Federalni istražni biro (FBI) tretira eksplozije u Bostonu kao terorističke napade, javio je CNN, pozivajući se na neimenovane izvore iz Biroa.

Agencija Rojters je, pozivajući se na zvaničnika Bele kuće, prenela da će bombaški napad u Bostonu biti tretiran "kao akt terorizma". Taj zvaničnik je naveo da bi istraga trebalo da utvrdi da li su eksplozije izvele domaće ili terorističke grupe iz inostranstva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
I članovi Kongresa, iako je malo zvaničnih informacija na raspolaganju, čvrsto veruju da su smrtonosne eksplozije na maratonu u Bostonu čin terorizma. Oni su obećali da će odgovorni biti kažnjeni, preneo je AP.

- Koliko ja shvatam, ovo je teroristički čin – izjavila je senatorka Dajen Fajnstajn, demokrata iz Kalifornije koja predsedava Obaveštajnim komitetom Senata.

Ona je rekla da je u kontaktu sa američkim obaveštajnim službama, koje pre eksplozija u Bostonu “nisu upozorile da se sprema napad”.

Dva člana ovog komiteta, senatori Suzan Kolins i Angus King, rekli su da, na osnovu prvih izveštaja, “više improvizovanih eksplozivnih naprava, koje su možda bile uključene u ovaj događaj, nose oznake terorističkog napada”.

Ove izjave troje zakonodavaca u suprotnosti su sa saopštenjem američkog predsednika Baraka Obame, koji na brifingu u Beloj kući nije pomenuo teroriste ili terorizam kao mogući uzrok bombaškog napada.

Vođa većine u Senatu Hari Rid izjavio je da je Obama razgovarao sa zvaničnicima Masačusetsa i da je obećao da će svi federalni izvori biti na raspolaganju kako bi se počinioci priveli pravdi.

Nensi Pelosi, vođa manjine demokrata u Predstavničkom domu, rekla je da će obezbediti da pravda bude izvršena.

Senatori su minutom ćutanja odali poštu žrtvama napada.

“Ovo je strašan dan za sve Amerikance, ali ćemo nastaviti u američkom duhu, i spojiti se sa milošću i snagom”, naveo je u saopštenju Džon Bejner, vođa manjine u Predstavničkom domu Kongresa.

U dve skoro istovremene eksplozije koje su se dogodile juče u Bostonu nakon maratona poginule su dve, a ranjeno je više od 100 osoba.

Voditelj Džouns: Napad izvela američka vlada

Aleks Džouns, američki voditelj i snimatelj dokumentarnih filmova, smatra da su eksplozije u Bostonu “lažni napad”, koji je u stvari izvela američka država.

On veruje da iza napada stoji američka vlada, ili neki drugi moćni entitet, koji nameravaju da iskoriste ovaj događaj da opravdaju svoju političku agendu.

Džouns dalje tvrdi da je “FBI iza skoro svake domaće terorističke zavere, kao što je preneo i list Njujork tajms”.

On smatra i da će Agencija za bezbednost saobraćaja iskoristiti ovaj napad kao opravdanje za još detaljnjije pregledanje putnika.

Povezane vesti: Dve žrtve, 100 povređenih u eksplozijama na maratonu u Bostonu... Ambasada: Nema podataka da su državljani Srbije...

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.