Evropske akcije u padu nakon poteza Fed-a i EU

Izvor: Blic, 14.Dec.2012, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropske akcije u padu nakon poteza Fed-a i EU

Vodeće evropske berze zabeležile su danas pad akcija, nakon što je američka Uprava federalnih rezervi (Fed) pokrenula novo monetarno labavljenje, a EU postigla dogovor da se Evropskoj centralnoj banci (ECB) dodeli nadzorna uloga nad bankarskim sektorom evrozone.

Pad akcija donekle je ublažila odluka EU da odobri isplatu dugo očekivanih sredstava zahvaljujući kojima će Grčka izbeći bankrot, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prenela je agencija AFP.

Londonski indeks FTSE 100 pao je za 0,27 odsto na 5.929,61 poen, frankfurtski indeks DAKS 30 za 0,43 odsto na 7.581,98 poena, a pariški CAC 40 za 0,10 odsto na 3.643,13 poena.

"Uprkos novoj rundi monetarnog labavljenja u SAD i dogovora o nadzoru banaka u EU, berze nisu impresionirane, što znači da su delom očekivale ovakve mere", smatra analitičar berzanske firme "CMC markets" Majkl Hjuson.

Na valutnoj berzi, evro je ojačao na 1,3084 sa 1,3075 dolara, koliko je vredeo sinoć u Njujorku.

Ministri finansija EU su jutros postigli sporazum o formiranju bankarskog supervizora koji će nadgledati banke širom evrozone.

Ministri su, posle maratonskih pregovora i višemesečnih neslaganja, odlučili da ECB daju novo ovlašćenje da, počev od 2014. godine, nadgleda banke u 17 zemalja evrozone. Prema usvojenoj šemi, novi jedinstveni supervizor će direktno nadgledati najmanje 150 najvećih banaka u zoni evra i intervenisati u manjim bankama pri pojavi prvih znakova teškoća.

Na Volstritu je industrijski indeks Dau Džons skliznuo za 0,21 odsto, dok je širi indeks S&P 500 pao za 0,29 odsto, a tehnološki indeks Nasdak za 0,20 odsto.

Fed je juče lansirao novi 45 milijardi dolara vredan program kupovine obveznica, kao zamenu za "operaciju tvist" koja je na isteku, a koja podrazumeva prodaju kratkoročnih obveznica u svrhu kupovine dugoročnijih hartija.

Berze u Aziji beležile su mešovite rezultate. Indeks berze u Tokiju porastao je za 1,68 odsto na osmomesečni maksimum, budući da su veliki izvoznici ostvarili korist od pada jena, dok je honkonški indeks potonuo za 0,26 odsto, šangajski za 1,02 odsto, a sidnejski je mirovao.

Povezane vesti: Nada u nove mere Fed ojačala evropske akcije Nade u puštanje tranše Grčkoj podigle vrednosti svetskih akcija Evro oslabio zbog nesloge u EU Propali pregovori o budžetu EU za 2013. godinu Slovenija prodaje gigante
Pogledaj vesti o: Grčka,   London

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Evropske akcije u padu poslije poteza Fed i EU

Izvor: Capital.ba, 14.Dec.2012

LONDON/NJUJORK, Vodeće evropske berze zabilježile su u četvrtak pad akcija, pošto je američka Uprava federalnih rezervi (Fed) pokrenula novo monetarno labavljenje, a članice Evropske unije (EU) se dogovorile da Evropskoj ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.