Evropska unija se priprema za drugi talas korona virusa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2020, 15:26

Evropska unija se priprema za drugi talas korona virusa

Evropska komisija predstavila je hitne kratkoročne mere kako bi se EU pripremila i po mogućstvu predupredila novo širenje infekcije virusa COVID19.

Mere obuhvataju pojačano testiranje, praćenje kontakata, nadgledanje i mapiranje klastera zaraze i olakšano snabdevanje zaštitnom opremom, lekovima i medicinskim uređajima kroz EU mehanizme hitnih javnih nabavki i strateških zaliha.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
U Briselu navode da je neophodan stalni oprez i brz odgovor Komisije i zemlja članica kako bi se zaustavilo širenje virusa i izbegla nova zatvaranja.

"Opreznost, pripremljenost i koordinacija su neophodne kako bi se sprečilo novo širenje korona virusa. Pozivamo na jaku i zajedničku akciju kako bi zastitili naše građane i podržaćemo zemlje članice u tome", poručila je komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides.

U Briselu ocenjuju da je mnogo toga urađeno na suzbijanju epidemije, ali i upozoravaju da virus COVID19 i dalje cirkuliše

Inistira se na važnosti održavanja brzog pristupa kapacitetima javnog zdravstva između ostalog i kroz finansijsku podršku za transport medicinske opreme i osoblja između država članica i koordinaciju raspoređivanja medicinskih timova i opreme kroz Mehanizam civilne zaštite EU.

Predložene mere podrazumevaju i pravovremenu razmenu informacija, podršku ugroženim grupama, kao što su starije osobe, osobe s postojećim zdravstvenim problemima i one sa margina društva kao i psihološku podršku gađanima.

U Briselu dodaju da je u narednom periodu potrebno smanjiti teret sezonskog gripa većom vakcinacijom i drugim tretmanima kako bi se izbegao dodatni pritisak na već opterećene zdravstvene sisteme.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU predstavila hitne mjere za pripremu za drugi talas virusa korona

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jul.2020

BRISEL - Evropska komisija predstavila je hitne kratkoročne mjere kako bi se EU pripremila i po mogućstvu preduprijedila novo širenje infekcije virusa COVID-19.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.