Ešton: Žalim zbog odluke srpske vlade

Izvor: Politika, 08.Apr.2013, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešton: Žalim zbog odluke srpske vlade

BRISEL – Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton saopštila je da žali zbog odluke vlade Srbije da ne prihvati elemente sporazuma sa Prištinom i pozvala vlasti u Beogradu da za dobro svog naroda učine poslednji napor i prihvate sporazum.

„Verujem da su elementi dogovora o severu Kosova još uvek na stolu”, piše u saopštenju koje je Ešton dostavila medijima u kome se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dodaje da je cilj dosadašnjih osam rundi dijaloga da obe strane postignu sporazum, a da nije na EU da ga nameće.

Ona nije direktno odgovorila na zahtev vlade Srbije da se dijalog sa Prištinom nastavi, ali je podsetila da su dosadašnje runde dijaloga, od kojih su neke trajale više od trinaest sati, do početka vođene u jasno zadatom vremenskom okviru, imajući u vidu želju Evropskog saveta da Srbija i Kosovo do leta ostvare napredak.

Ešton je rekla i da se „nada da će u danima koji predstoje voditi diskusiju unutar EU u znak podrške pravim koracima Srbije i Kosova ka evropskoj budućnosti.”

Ona je u saopštenju odala priznanje premijerima Srbije i Kosova na dosadašnjim naporima i izrazila uverenje da predstoji svetla budućnost kako za Srbiju tako i za Kosovo i da narod, pogotovo na severu Kosova, zaslužuje bolji život.

----------------------------------------------

Pak: Budućnost Srbije u opasnosti

BRISEL –  Poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak izjavila je da je budućnost Srbije u opasnosti, posle odluke Vlade Srbije da ne prihvati ponuđeni dogovor u Briselu.

„Žao mi je što ovaj dijalog nije okončao poteškoće između Kosova i Beograda. Niko nije tražio da Beograd prizna Kosovo, već su tražili da pomogne i olakša život Srba i Albanaca”, rekla je Pak u izjavi Radio Slobodna Evropa.

Ona je ocenila da je plan Martija Ahtisarija „dobar za celo Kosovo”.

„Ako Srbi ne žele da ga prihvate, to zavisi od njih, niko ih ne može prisiliti. Ako Srbi ne osećaju da treba da idu napred, onda mislim da treba da sačekamo neki drugi trenutak”, ukazala je Pak.

Ona je rekla da se dijalog može nastaviti, mada je za to potrebno vremena, ali i upozorila da će ovakva odluka uticati na put evrointegracija Srbije i Kosova.

„Zavisi od obe strane da pronađu nov početak za nov dijalog, jer u suprotnom ništa ne može ići napred. Srbija neće dobiti početak za pregovore, a ni Kosovo neće biti u situaciji da ide napred”, rekla je Pak.

Srbi, kako je rekla, znaju kakva im budućnost može biti ali oni ne žele tu budućnost i „u tome je problem”.

„Sve zavisi od Vlade Srbije. Treba da razmisli i proceni dobro šta će uraditi, zato što je njihova budućnost u opasnosti”, zaključila je Pak.

Agencije

objavljeno: 08.04.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ešton: Žalim zbog odluke srpske vlade

Izvor: BanjalukaLive.com, 08.Apr.2013

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton saopštila je večeras da žali zbog odluke vlade Srbije da ne prihvati elemente sporazuma sa Prištinom i pozvala vlasti u Beogradu da za dobro svog naroda učine posljednji napor i prihvate sporazum. "Vjerujem da su...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Ešton: Žalim zbog odluke srpske vlade

Izvor: Kurir, 09.Apr.2013, 14:33

Verujem da su elementi dogovora o severu Kosova još uvek na stolu, navela je u saopštenju visoka predstavnica Evropske unije..BRISEL - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton saopštila je da žali zbog odluke vlade Srbije da ne prihvati elemente sporazuma...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.