Eskobar i Lajčak u Beogradu: Podrška nastavku dijaloga, obe strane da ispune obaveze

Izvor: VOA, 02.Feb.2022, 20:26

Eskobar i Lajčak u Beogradu: Podrška nastavku dijaloga, obe strane da ispune obaveze

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom. Nakon odvojenih sastanaka održan je trilateralni, a teme razgovora bile su dijalog Srbije i Kosova, stabilnost u regionu i ekonomski napredak Srbije i Zapadnog Balkana. Američki i evropski diplomata istakli su da podržavaju nastavak konstruktivnog dijaloga Beograda i Prištine i naglasili da je važno da obe strane ispune svoje obaveze iz dijaloga, a preneli su i podršku integraciji Zapadnog Balkana u EU, navodi se u saopštenju iz Vučićevog kabineta. Vučić je kazao da je Srbija ozbiljan i pouzdan partner u svim potpisanim sporazumima i da ispunjava svoje obaveze, dok istovremeno nailazi na "kontinuirane pokušaje vlasti u Prištini da jednostranim provokacijama i nerealnim očekivanjima od posrednika u dijalogu, izbegnu ispunjavanje svojih obaveza, što umnogome ometa dalji tok razgovora". Predsednik Srbije je, kako se navodi, zahvalio Eskobaru i Lajčaku na ličnom zalaganju za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine i naglasio da Srbija poštuje njihove napore u cilju stabilizacije regiona, kao i da oba zvaničnika svojim pragmatičnim pristupom i posvećenošću daju veliki doprinos kako bi se obezbedila atmosfera neutralnosti u samom procesu dijaloga. Lajčak je, kako se ističe, posebno naglasio da EU i SAD tesno sarađuju i dele istu viziju kada je u pitanju proces dijaloga i budućnosti celog regiona u EU, dodavši da su njihovi napori usmereni na postizanja sveobuhvatnog sporazuma i implementaciji svih dosadašnjih potpisanih sporazuma, piše u saopštenju. Lajčak i Eskobar će u Beogradu boraviti i u četvtrak, a njihovo obraćanje javnosti planirano je za četvrtak popodne. Dvojica zvaničnika su u Beograd došla iz Prištine, gde su sa kosovskim zvaničnicima razgovarali o dijalogu Srbije i Kosova, koji je u zastoju. Između ostalog, rečeno je da se dogovori koji su postignuti u Briselu moraju poštovati, a tu spada i dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština. Evropski i američki diplomata su poručili da dvema stranama u dijalogu neće biti nametnuto rešenje, već da do njega moraju same da dođu. Razgovori Beograda i Prištine u Briselu, kojima posreduje EU, već mesecima stoje u mestu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić Eskobaru i Lajčaku: Srbija ispunjava sve obaveze u dijalogu sa Prištinom

Izvor: Danas, 02.Feb.2022

Srbija ispunjava svoje obeveze u dijalogu i nailazi na provokacije Prištine, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras u Beogradu izaslnicima SAD i EU Gabrijelu Eskobaru i Miroslavu Lajčaku, sa kojima je imao odvojene i trilateralne razgovore.

Nastavak na Danas...

Dačić i Eskobar: Odnosi Srbije i SAD idu uzlaznom linijom

Izvor: RTS, 02.Feb.2022

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sastao se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, a sagovornici su se saglasili da se odnosi između SAD i Srbije razvijaju uzlaznom putanjom i da postoji obostrana spremnost za...

Nastavak na RTS...

Dobrica Veselinović: Eskobar je insistirao na problemima korupcije

Izvor: Danas, 03.Feb.2022, 18:47

Sjedinjene Američke Države su napravile dobru procenu snage i relevatnosti opozicije u Srbiji i zato su na sastanak sa Gabrijelom Eskobarom, zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, pozvana dva predstavnika koalicije "Možemo" i tri Ujedinjene opozicije - kaže za Danas Dobrica Veselinović...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.