Ekonomista na čelu egipatske vlade

Izvor: B92, 09.Jul.2013, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomista na čelu egipatske vlade

Kairo -- Ekonomista Hazem el Beblavi imenovan je za novog premijera Egipta, dok je prodemokratski političar Mohamed el Baradej imenovan za potpredsednika države.

El Baradej je prošle nedelje trebalo da bude imenovan za premijera, ali su islamisti, koji su učestvovali u pregovore o novoj vladi, u poslednjem trenutku blokirali njegovo imenovanje.

El Beblavi (70) je bio ministar finansija u prvoj vladi posle svrgavanja Hosnija Mubaraka 2011. kada je vojska stala na čelo države.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je podneo ostavku u znak protesta pošto je u oktobru 2011. vojska ubila 26 demonstanata, većinom hrišćana, a bezbednosne snage su razbile skup.

Privremeni predsednik Egipta Adli Mansur prethodno je doneo odluku da parlamentarni izbori budu održani do 2014. posle čega će biti objavljen datum predsedničkih izbora

Egipat će imati pet meseci da izmeni nacrt ustava koji su doneli islamisti, a koji je suspendovan posle rušenja s vlasti predsednika Mohameda Morsija, da ga usvoje na referendumu, a zatim održe parlamentarne izbore, navodi se u tekstu dekreta objavljenog na sajtu lista "Ahram".

Međutim, lideri islamističkog pokreta Muslimanska braća, kojem pripada i svrgnuti predsednik Morsi, ne prihvataju odluku privremenenog predsednika. Šef tog pokreta Esam al Erian kaže da plan za konstitucionalne promene i izbori zapravo "vraćaju zemlju na sami početak".

Egipatska vojska, koja je Mansura postavila za Morsijevog naslednika, pošto ga je smenila posle masovnih protesta, obećala je brz povratak na civilnu vlast, preneo je AFP.

Formulacija dekreta daje prelaznoj vlasti mogućnost da ipak produži vreme do održavanja parlamentarnih izbora, smatra stručnjak za ustavna pitanja Zaid al-Ali.

"Način na koji je tekst sročen nagoveštava da oni planiraju da ceo izborni proces bude u tom vremenskom okviru. Međutim, član 33 ustavnog dekreta je dovoljno neodređen da pruži Mansuru prostor da predstavi sprovođenje izbora kao početak registrovanja kandidata", ocenio je Al-Ali.

Ovo bi moglo da doda još dva meseca za prijavljivanje kandidata i još jedan mesec za izbore.

Ova vest objavljena je pošto je najmanje 51 osoba, većinom pristalica svrgnutog predsednika Morsija, poginula u sukobu ispred sedišta Republikanske garde u Kairu, dok je 435 ljudi ranjeno.

Bivši ministar finansija Samir Radvan je najizvesniji kandidat za privremenog premijera Egipta, saznaje Rojters u visokim političkim krugovima te zemlje, čija prelazna administracija, podržana od vojske, pokušava da pronađe izlaz iz političkog ćorsokaka.

Sam Radvan ističe da mu još niko nije došao s takvim predlogom. U atmosferi sve većih nemira, podstaknutih svrgavanjem islamističkog predsednika Mohameda Morsija pre pet dana, privremeni predsednik Adli Mansur pokušava da oformi prelaznu vladu, koja bi vodila zemlju ka novim izborima.

Uhapšeno 650 pristalica svrgnutog Morsija

Oko 650 ljudi, većinom pritalica svrgnutog egipatskog predsednika, uhapšeno je zbog pokušaja napada na vojni objekat, što je izazvalo nasilje u kojem je ubijeno više od 50 demonstranata, izjavili su danas egipatski bezbednosni zvaničnici.

Pristalice svrgnutog predsednika Mohameda Morsija većinom su uhapšene tokom jučerašnjih sukoba ispred štaba Republikanske

garde.

Bezbednosni zvaničnici su rekli da među uhapšenima ima Palestinaca i Sirijaca.

Rusija: Egipat da održi pravedne izbore

Egipat bi trebalo da teži mirnoj tranziciji vlasti na pravednim izborima, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, čija izjava ukazuje na zabrinutost Moskve da bi sukobi u Egiptu mogli da se intenziviraju.

Lavrov je na konferenciji za štampu u Moskvi, komentarišući situaciju u Egiptu, izjavio: "Podržavamo svaki napor za okončanje svakog oblika nasilja i konfrontacije, a koji ima za cilj stabilizaciju stanja u zemlji."

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošlog vikenda istakao kako strahuje da bi sukobi u Egiptu mogli da eskaliraju u građanski rat.

Zvanična Moskva je u prošlosti više puta izrazila zabrinutost u vezi sa posledicama pobuna u arapskom delu sveta, poznatih kao "Arapsko proleće", a u sukobima u Siriji je stala na stranu predsednika Bašara Asada.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.