EU o Crnoj Gori: Nova Vlada bez većeg odlaganja

Izvor: VOA, 05.Feb.2022, 14:29

EU o Crnoj Gori: Nova Vlada bez većeg odlaganja

EU je pratila dešavanja u Skupštini Crne Gore, koja je izglasala nepoverenje Vladi Zdravka Krivokapića, i veruje da će nova Vlada biti formirana bez većeg odlaganja, navela je u pisanom odgovoru Glasu Amerike Ana Pisonero Hernandez, portparolka Evropske komisije. Skupština Crne Gore izglasala je u petak nepoverenje Vladi, a za inicijativu vladajuće koalicije "Crno na bijelo" i opozicije glasalo je 43 poslanika, dok je 11 je bilo protiv. Poslanici vladajućeg Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i Pokreta za promjene napustili su salu uoči glasanja. Inicijatori smene Vlade rekli su da DPS Mila Đukanovića neće biti deo nove, manjinske Vlade. "Pažljivo smo pratili kako je glasao crnogorski parlament. Pozivamo sve političke partije da se fokusiraju i rade zajedno na sprovođenju reformi potrebnih za članstvo u EU, u konstruktivnom duhu i u interesu građana Crne Gore", navodi se u odgovoru Pisonero Hernandez. Portparolka Evropske komisije navodi i da je formiranje nove Vlade u rukama političkih aktera u Crnoj Gori. "Verujemo da će se to desiti bez većeg odlaganja". Pisonero Hernandez je istakla da "EU od svake vlade Crne Gore očekuje da ostvari očekivanja građana i napreduje na putu ka članstvu u EU". Poslanik koalicije "Crno na bijelo" Miloš Konatar rekao je da će razgovori o novoj Vladi početi već u subotu, te da je njegov lični stav da mandatar treba da bude lider pokreta URA i dosadašnji potpredsednik Vlade, Dritan Abazović. "Bez obzira sto je smijenjena vlada, ovo je iskorak ka demokratiji u Crnoj Gori, to nije nikakva apokalipsa, izabraće se nova vlada, vjerujem bolja od prethodne” , naglasio je Konatar. Vlada Zdravka Krivokapića izglasana je u decembru 2020, posle izbora na kojima je prekinuta vladavina Đukanovićevog DPS-a duga tri decenije. Vladu su činili Demokratski front, pokret URA i Demokrate.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pisonero: Verujem da će Vlada Crne Gore biti formirana bez nepotrebnog odlaganja

Izvor: Danas, 05.Feb.2022

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez izjavila je danas za Radio-televiziju Crne Gore da je Evropska komisija upoznata sa glasanjem o nepoverenju Vladi i da veruje da će nova vlada Crne Gore biti formirana bez nepotrebnog odlaganja.

Nastavak na Danas...

Nova vlada ili novi izbori – šta čeka Crnu Goru posle pada Krivokapićevog kabineta

Izvor: RTS, 05.Feb.2022

U Crnoj Gori su posle pada kabineta Zdravka Krivokapića počele konsultacije o novoj vladi. U tim kombinacijama, pomno se prati uloga opozicionog DPS-a, uz čiju pomoć je koalicija Crno na bijelo imala potrebnu većinu za izglasavanje nepoverenja. EU očekuje od bilo koje vlade da se pozabavi...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.