EU ne sme da toleriše neonacizam

Izvor: RTS, 25.Dec.2013, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU ne sme da toleriše neonacizam

Iako u Srbiji nema nacističkih zločinaca iz Drugog svetskog rata, Srbija može da pruži dragocene informacije o zločincima, poručio direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof. Zabrinuti smo zbog učestalih pojava neonacizma u Hrvatskoj, a EU ne sme da toleriše ove pojave, rečeno na sastanku premijera Ivice Dačića i Zurofa.

Premijer Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić sastao se s direktorom Centra "Simon Vizental" Efraimom Zurofom, koji je izjavio da, mada u Srbiji nema nacističkih zločinaca iz Drugog svetskog rata, Srbija može da pruži dragocene informacije o zločincima na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Zurof je najavio da će u martu naredne godine u Srbiji početi kampanja Centra "Simon Vizental" pod nazivom "Poslednja šansa", od koje se očekuje da pomogne otkrivanje većine preživelih nacističkih zločinaca, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Dačić je istakao da je civilizacijska obaveza da se istraže svi nacistički zločini, a zločinci izvedu pred lice pravde.

Na sastanku je izražena zabrinutost zbog učestalih pojava neonacizma i neoustaštva u Hrvatskoj i ocenjeno da EU ne sme da toleriše ove pojave, piše u saopštenju.

Zurof, koji boravi u poseti Beogradu, juče je obišao nekadašnji nacistički logor "Staro sajmište" u Beogradu i odao poštu žrtvama genocida.

Stratište su, zajedno sa Zurofom, obišli i vikarni episkop patrijarha Irineja Jovan, osnivač udruženja "Srpski kod" Mlađan Đorđević i viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju Milan Konjanin.

Lovac na naciste je istog dana održao javno predavanje u Privrednoj komori Srbije. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.